Britse regering: controles aan grens onvermijdelijk

Het Britse bedrijfsleven moet zich voorbereiden op grote veranderingen in de handel met Europa, met onvermijdelijke grenscontroles voor bijna iedereen die goederen vanuit de EU invoert.

Voor voeding en producten van dierlijke afkomst komen er sowieso controles.

Dat heeft vice-premier Michael Gove meegedeeld in een toespraak voor ondernemers. “Je zult moeten accepteren dat er belemmeringen komen. We zullen dat zo gering mogelijk houden maar het is onvermijdelijk na ons vertrek (uit de EU)”, aldus de bewindsman. Hij gaf zijn speech ook de titel mee ‘Preparing Our Border for the Future Relationship.’ Gove erkent dat de veranderingen belangrijke gevolgen zullen hebben ‘maar we hebben nog de tijd om ons voor te bereiden’.

Vijf jaar

Gove, tijdens het referendum een fel voorstander van brexit, waarschuwt daarbij dat het zeker vijf jaar zal duren voordat grensoverschrijdend goederenverkeer weer soepel zal kunnen verlopen. Daarbij gaat het vooral om het ontwikkelen en in praktijk brengen van online processen. “We krijgen begin 2021 een operationele grens die het fundament moet leggen voor de best mogelijke oplossing in 2025.”

Noodzakelijkheid grenscontroles

De grenscontroles zijn nodig om de regering in Londen na afloop van de overgangsperiode eind dit jaar de EU-regels voor bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden niet meer automatisch wil volgen. “De enige manier om grenscontroles te voorkomen zou zijn als we ons houden aan de EU wetten. Als we dat zouden doen, dan ondermijnen we het mandaat om uit de EU te stappen dat de premier heeft gekregen met de verkiezingen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.