Doorgaan naar artikel

Britse supermarkt in actie tegen ontbossing

Foto: ANP

Foto: ANP

De Britse supermarkt Tesco wil dat in de productieketen van haar voedingswaren geen sprake is geweest van ontbossing.

Tesco heeft de Britse regering gevraagd om voedingsbedrijven toestemming te verlenen om in hun aanvoerketen effectief te controleren dat geen ontbossing heeft plaatsgevonden.

Campagne Greenpeace

Tesco, één van de grootste supermarktbedrijven ter wereld, ondersteunt daarmee een campagne van Greenpeace. Het bedrijf stelt dat 70% van de ontbossing in de wereld wordt veroorzaakt door landbouw en voedingsproductie.

“Branden stichten om land vrij te maken voor akkerbouw of begrazing vernielt waardevolle natuur zoals het Braziliaanse regenwoud,” aldus Tesco. ‘’We werken hierbij al jaren samen met Greenpeace en staan nu klaar om meer directe actie te ondernemen als onderdeel van een oplossing op nationale schaal en voor de hele voedingsindustrie. Als grootste winkelbedrijf in het Verenigd Koninkrijk hebben we hier een voortrekkersrol te spelen en dat is de drijfveer voor deze acties die we ook blijven voeren.”

Geen Braziliaans vlees in de schappen

In het kader van die handelwijze verkoopt Tesco bijvoorbeeld sinds begin 2018 al geen Braziliaans vlees ‘uit zorgen over de ontbossing’ en moet soja afkomstig zijn uit regio’s die in hun geheel ‘ontbossingsvrij’ zijn. Verder werkt het winkelbedrijf ook actief mee aan de ontwikkeling van vleesvrije alternatieven.

Tesco voert inmiddels 400 ‘lijnen’ plantaardige producten en hoopt dat aanbod de komende twaalf maanden met 30% op te voeren. De winkelier erkent daarbij wel ‘dat driekwart van de klanten niet wil dat supermarkten vlees helemaal uit het schap halen’, maar voegt daar wel aan toe dat de Britse consumptie aan vlees en zuivel moet reduceren.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin