Britten komen met brexit-fonds vissers

20-01-2021 | Laatste update op 17-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse regering heeft € 25,7 miljoen beschikbaar gesteld voor vissers en visleveranciers die zijn getroffen door vertragingen aan de grens en andere brexit-problemen.

Het geld is vooral bestemd voor mkb-bedrijven die elk tot maximaal € 112.000 kunnen aanvragen. De Britse visindustrie, en dan vooral die uit het noorden van Schotland, lijdt sinds 1 januari grote verliezen doordat de vrachtwagens met vis vanwege de vele administratieve eisen en de controles te lang onderweg zijn en de vis niet vers genoeg meer is voor de afnemers.

Gestopt met de export

Transporten met verse vis deden er voor brexit hooguit een dag over om bij klanten in Frankrijk, België of andere Europese landen te komen, maar dat is na 1 januari opgelopen tot drie tot vier dagen, ook doordat voor vertrek veel formaliteiten vervuld moeten worden. Veel Schotse vishandelaren zijn voorlopig gestopt met de export, waardoor met name de grote visveiling in Peterhead er verlaten bij ligt. Vistransporteurs hebben eerder deze week al een protesttocht gehouden langs en door het regeringscentrum in Londen.

Praten met de visorganisaties

Het ministerie voor voeding en plattelandszaken Defra erkent de problemen nu en zegt de vissers steun toe. Het ministerie wil echter alleen ‘echte verliezen’ compenseren en praat met de visorganisaties over de verdere criteria. Directeur Donna Fordyce van Seafood Scotland: “Geld helpt even om de verliezen die we al hebben geleden te dekken. Maar om de wonden echt te helen moeten we een overgangsperiode hebben, waarin de systemen volledig overhoop worden gehaald zodat ze het doel dienen waarvoor ze zijn opgezet.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer