Skip to content

Britten willen allergie-etikettering aanpassen

Allergie-informatie op Britse levensmiddelen moet verder worden gespecificeerd en er mogen gene overbodige aanduidingen op een etiket staan.

Nieuws
Food
Fabrikanten moeten de waarschuwing voor voedselallergieën verder specificeren. Bovendien mogen er geen overbodige aanduidingen op één etiket staan. - Foto: Canva/bluecinema

Fabrikanten moeten de waarschuwing voor voedselallergieën verder specificeren. Bovendien mogen er geen overbodige aanduidingen op één etiket staan. - Foto: Canva/bluecinema

De Britse Food Standards Agency (FSA) wil de allergie-informatie op de verpakking van levensmiddelen aanpassen. Fabrikanten moeten de waarschuwing verder specificeren. Bovendien mogen er geen overbodige aanduidingen op één etiket staan.

De voedselveiligheidsdienst wil dat de Precautionary Allergen Labelling (PAL), die meestal wordt verwoord als ‘zou kunnen bevatten’ niet alleen verwijst naar bijvoorbeeld noten, maar ook de soort noot, zoals pinda’s, vermeldt. Op die manier kan onnodige bezorgdheid en beperking van de keus bij de consument voorkomen worden, denkt de FSA.

Allergie-waarschuwing op basis van risico-analyse

PAL-waarschuwingen moeten dan ook altijd gebaseerd zijn op een risico-analyse. Verder zou een allergie-waarschuwing niet over hetzelfde bestanddeel moeten gaan als een ‘bevat geen’-vermelding, dus een waarschuwing voor de mogelijke aanwezigheid van zuivel naast een ‘vrij van zuivel’-aanduiding.

Hoofd voedselgevoeligheid Ben Rayner: “Het is belangrijk dat de waarschuwingen zo accuraat en informatief mogelijk zijn als ze worden gebruikt. Deze nieuwe adviezen helpen fabrikanten en mensen die met een allergie of intolerantie leven om zoveel mogelijk profijt te trekken van een PAL.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin