Skip to content

Britten: zet kinderen minder ultrabewerkt voedsel voor

Britse food-bekendheden roepen op om kinderen gezonder voedsel voor te zetten. Ze hebben een open brief aan de premier geschreven.

ultrabewerkt voedsel kinderen

Foto: Canva

Britse food-bekendheden roepen op om kinderen gezonder voedsel voor te zetten. Ze hebben een open brief aan de premier geschreven.

Kinderen wordt veel te veel ultrabewerkte voedingsproducten voorgezet, waardoor ze geen gevoel meer krijgen voor de smaken en de textuur van écht eten. Dat brengt hun gezondheid op de langere termijn in gevaar. “Kinderen klaarstomen voor een leven in goede gezondheid begint met wat we op hun bord leggen.” Dat schrijven een aantal bekende Britse tv-koks en foodjournalisten samen met de organisatie voor de biologische sector Soil Association in een open brief aan premier Sunak.

Britse kinderen hebben tegenwoordig vaak grote problemen waar het gaat om een goede relatie met voeding

De ondertekenaars willen niet alleen ouders, maar ook de school een rol geven bij de strijd tegen ultrabewerkte voeding. “Britse kinderen hebben tegenwoordig vaak grote problemen waar het gaat om een goede relatie met voeding. Opgroeiend te midden van ultrabewerkte producten worden ze geblinddoekt voor de variatie aan smaken, kleuren en samenstelling die échte voeding kan bieden. Dat vormt niet alleen een gevaar voor hun gezondheid op dit moment, maar leidt ook tot een verkeerde houding tegenover voeding als ze eenmaal volwassen zijn.”

Kinderen eten ook minder groente

Er is steeds meer bewijs dat overconsumptie van ultrabewerkte voeding, in het Engels ultra-processed food of UPF’s, gedurende de jeugd de ontwikkeling van gezonde eetgewoonten verstoort, aldus de brief. Kinderen tot 14 jaar in het Verenigd Koninkrijk halen 67% van hun dagelijkse energie-inname uit dat soort voedingswaren. Veel van die UPF’s eten leidt tot overgewicht, gebitsproblemen en andere risico’s voor de gezondheid op langere termijn, aldus de brief. “Tegelijkertijd eten kinderen ook minder groente dan op enig moment in de laatste 50 jaar”, voegen de briefschrijvers nog toe.

Ultrabewerkte voeding overal aanwezig

Ze erkennen dat er in de wereld van vandaag geen eenvoudige oplossingen zijn, vooral omdat ultrabewerkte voeding overal aanwezig lijkt te zijn en ook volop wordt aangeprezen. Maar scholen, de kinderopvang en andere plekken waar kinderen op jonge leeftijd komen, kunnen een doorslaggevende rol spelen om gezond en goed te leren eten, denken ze. Scholen moeten daarom aangemoedigd worden om voedingslessen in hun programma op te nemen. Ook moet het schoolfruit, dat veelal verdwenen is, weer terug komen.

Onderzoek laat zien dat baby’s en kinderen geprogrammeerd kunnen worden om bepaalde voeding te accepteren of juist niet

In het Verenigd Koninkrijk kunnen ook de daar gebruikelijke schoollunches met gezondere keuzes een rol spelen. “Onderzoek laat zien dat baby’s en kinderen geprogrammeerd kunnen worden om bepaalde voeding te accepteren of juist niet. De eetgewoonten die ze op jonge leeftijd aanleren, spelen een cruciale rol bij het vormen van hun toekomstige eetpatroon. Blootstelling aan UPS’s leidt ertoe dat ze al snel de voorkeur geven aan dat soort ongezond eten.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin