Skip to content

Brood, boter en suiker plots duurder

Consumenten betalen met ingang van dit jaar duidelijk hogere prijzen voor brood, boter en suiker.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

Nederlandse consumenten betalen met ingang van dit jaar duidelijk hogere prijzen voor brood, boter en suiker.

In januari gingen de prijzen hiervan met 4 tot 6,5% omhoog, terwijl deze producten in december niet of nauwelijks duurder waren dan een jaar geleden.

Voeding 4,3% duurder

De inflatie in Nederland bereikte vorige maand een nieuw record met 6,4%, blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral duurdere energie en stijgende prijzen voor voeding zijn daarvan de oorzaak. Voeding werd 4,3% duurder. Daarmee liggen de voedingsmiddelenprijzen op het hoogste niveau ooit.

Hoogste prijsniveau ooit

Hogere graanprijzen en duurdere energie hebben ertoe bijgedragen dat de winkelprijzen voor brood in januari zijn verhoogd tot 4% boven het niveau van januari 2021. Voor een product als brood is dat een forse prijsverhoging. De prijzen daarvan liggen nu volgens de CBS-berekeningen op het hoogste niveau ooit. Daarmee ligt het gemiddelde niveau echter nog geen 8% boven het niveau van 2015.

De meelfabrikanten verhoogden hun verkoopprijzen in december al tot bijna 9% in vergelijking met een jaar eerder. De brood- en deegwarenfabrikanten waren toen nog niet zo ver om duurdere energie en grondstoffen te vertalen naar hogere afzetprijzen, daar bleef de prijsstijging op jaarbasis beperkt tot 0,7%.

Boter 6,5% duurder

Boter was eind 2021 nog goedkoper dan een jaar eerder. Nu is het product ineens 6,5% duurder op jaarbasis. Margarine en plantaardige vetten laten een vergelijkbare trend zien, al begon de prijsverhoging daar eind vorig jaar al. In december waren deze producten gemiddeld al 4,2% duurder. In januari werd het verschil op jaarbasis vergroot tot boven de 10%.

Suiker

Het gemiddelde consumentenprijsniveau van riet- en bietsuiker in poedervorm, kristalvorm of poeder is verhoogd naar 5,5% boven het niveau van begin 2021. Vorig jaar daalde de suikerprijs voor de Nederlandse consument nog met 1,7%.

Prijzen kant- en klaarmaaltijden omhoog

Opvallend is ook dat de prijzen van kant- en klaarmaaltijden nu duidelijk worden verhoogd. Afgelopen maand betaalde de consument voor deze maaltijden 4,5% meer dan een jaar geleden, terwijl de prijzen vorig jaar weinig afweken van die in 2020. Over een langere periode bezien valt het absolute prijsniveau ook mee, want ten opzichte van 2015 blijft de prijsverhoging beperkt tot 8,5%.

Babyvoeding

Een product waar de prijsverhoging nog weinig vat op heeft, is babyvoeding. In het afgelopen jaar kwamen die prijzen al nauwelijks van hun plaats en in januari was het prijsverschil ook nog heel klein met 0,5%. De prijzen van dit product wordt al jaren met hele kleine stapjes opgeschroefd, zodat het prijsverschil ten opzichte van 2015 maar amper groter is dan 10%.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin