Doorgaan naar artikel

Burger King introduceert methaanarme burger

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Burger King brengt in de Verenigde Staten een methaanarme burger op de markt. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Deskundigen zijn kritisch.

Door dagelijks 100 gram gedroogde citroengrasbladeren aan het rantsoen van een rund toe te voegen zou de methaanuitstoot gemiddeld met 33% worden verminderd. Burger King omschrijft het in een commercial als volgt: ‘100 grams of lemongrass a day to keep the methane away’. Burger King geeft aan voor het concept te hebben samengewerkt met onderzoekers van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico en de Universiteit van Californië in Davis.

33% reductie wordt betwijfeld

Op Twitter plaatsten deskundigen kanttekeningen bij het initiatief. Ook Frank Mitloehner verbonden aan de Universiteit van Californië in Davis. Zo wordt in een commercial gefocust op scheten latende koeien terwijl methaan voornamelijk via boeren de koe verlaat. De harde claim van gemiddeld 33% reductie wordt betwijfeld. Ook zouden de onderzoeken niet door vakgenoten zijn beoordeeld. Mitloehner geeft aan dat methaanreductie serieus kan helpen om opwarming van de aarde tegen te gaan, maar dat een dergelijke marketingcampagne en simplificatie van de materie de zaak niet helpt.

Ook Jan Dijkstra, universitair hoofddocent diervoeding van Wageningen University & Research, is kritisch. Zo geeft hij onder meer aan dat uit het onderzoek blijkt dat de methaanemissie per kilo voer 33% lager bleek te zijn. De totale methaanemissie per dag was maar 16% lager.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin