Cargill-CEO verwacht dalende voedselprijzen in 2023

16-11 | |
Ondanks krappe grondstofvoorraden verwacht de CEO van Cargill voor komend jaar dalende voedselprijzen. - Foto: ANP
Ondanks krappe grondstofvoorraden verwacht de CEO van Cargill voor komend jaar dalende voedselprijzen. - Foto: ANP

David MacLennan, de CEO van Cargill, verwacht voor komend jaar dalende voedselprijzen. Dit ondanks het feit dat de wereldwijde voorraden krap zijn, meldt persbureau Bloomberg. Vooral de voorraden oliehoudende zaden zijn erg krap.

De wereldvoedselprijzen stegen afgelopen maart naar recordhoogte als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne, een grote exporteur van graan. Een VN-deal maakt de export van graan uit Oekraïne weer mogelijk waardoor de prijzen daalden.

Slechte oogsten vormen risico

Momenteel zijn er onderhandelingen gaande over verlenging van deze afspraak die verloopt op 19 november. Hoewel MacLennan uitgaat van dalende voedselprijzen, wijst hij wel op de risico’s. Slechte oogsten, in bijvoorbeeld Noord- of Zuid-Amerika, kunnen de prijzen opnieuw laten stijgen.

De topman gaat ook in op de discussie over het telen van gewassen voor voedsel of biobrandstof. Wat hem betreft hoeft er niet te worden gekozen. Hij ziet een oplossing in het verhogen van de opbrengsten wereldwijd. Dat zou kunnen met behulp van regeneratieve landbouwpraktijken, het verhogen van de opbrengst per hectare en de inzet van technologie. Met hogere opbrengsten kan volgens MacLennan zowel worden voorzien in de vraag naar meer voedsel als biobrandstoffen.

Willem Veldman


Beheer