Skip to content

CBS: importheffingen VS treffen vooral Frankrijk

Updated on:
Handel
Nieuws

De Amerikaanse importheffingen op Europese goederen, inclusief voeding, treffen Frankrijk van alle Europese landen het zwaarst.

Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een analyse van de opgelegde importheffingen naar aanleiding van verboden staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. De Nederlandse export wordt nauwelijks geraakt. Volgens CBS gaat het voor Nederland om een bedrag van naar schatting €38 miljoen aan exportwaarde van voedingsmiddelen. In totaal gaat het voor de EU om € 1,4 miljard aan exportwaarde van voedingsmiddelen. Vooral de export van Spaanse, Italiaanse en Ierse voedingsmiddelen wordt zwaar getroffen blijkt uit de cijfers van CBS op basis van het exportpakket in 2018.

Duitsland en Verenigd Koninkrijk

In totaal legden de Verenigde Staten importheffingen op bijna € 8 miljard aan Europese goederen op, zegt het CBS. Daarvan komt € 2,7 miljard (34%) voor rekening van Franse producten. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden met respectievelijk 28 en 20% hard getroffen. Die drie landen waren samen met Spanje verantwoordelijk voor gunstige leningen aan Airbus die door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn aangemerkt als illegale staatssteun.

Ook als gekeken wordt naar het percentage van de export naar de VS dat wordt getroffen door de heffingen, wordt Frankrijk het hardst geraakt. Op ruim 6% van de uitvoer naar de VS rusten nu heffingen. Opvallend is dat Cyprus hierbij tweede staat met 4%, vlak voor Spanje. Van de Nederlandse export naar de VS wordt 0,2% nu extra belast.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin