Skip to content

CEO insectenkweker Protix: ‘We staan klaar voor opschaling’

Insectenkweker Protix levert ingrediënten voor diervoer. Leveren voor humane voeding is een volgende logische stap, zegt CEO Kees Aarts.

Updated on:
Interview
Eiwittransitie
CEO van insectenkweker Protix Kees Aarts premium

CEO van insectenkweker Protix Kees Aarts. - Foto: Protix

De Brabantse insectenkwekerij Protix groeit hard. Het bedrijf levert vanuit Bergen op Zoom hoogwaardige ingrediënten op basis van de zwarte soldaatvlieg voor veevoer en huisdiervoer. De meeste obstakels voor verdere opschaling zijn geslecht, zegt CEO Kees Aarts. Op termijn is leveren aan voedselindustrie voor toepassing in humane voeding een volgende logische stap.

Protix is bezig met nieuwe productielocaties in Polen en de Verenigde Staten naast zijn insectenkwekerij en productielocatie in Bergen op Zoom. Al sinds 2009 optimaliseert de insectenkweker het proces. De fabriek in Berg op Zoom is een blauwdruk voor verdere opschaling. Ondertussen heeft het bedrijf zich met IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed) in Brussel hard gemaakt voor de insectenkwekerij. Zo is goedkeuring verkregen voor de toepassing van insecteningrediënten in diervoeder en zijn drie insectensoorten toegestaan in humane voeding.

Protix is nu vooral bezig met uitbreiding in pet food en diervoeder, hoewel de toepassing in humane voeding wel wordt onderzocht.

Protix levert nu vooral aan de diervoedersector, maar wil ook uitbreiden naar humane consumptie. In welke vorm, als ingrediëntenleverancier of eindproductproducent?

“Als ingrediëntenleverancier. We zoeken nu ook partners die eindproducten kunnen gaan ontwikkelen voor consumenten.”

Op welk termijn komen producten met insecten op de markt?

“Ik denk binnen twee à drie jaar. We hebben al wat lijntjes gelegd met voedingsmiddelenproducenten. Een producent moet iets maken wat de consument ook wil eten. Wij leveren de ingrediënten, aan de producent van het eindproduct om daar iets mee te maken met goede kwaliteit en prijs.”

We maken oliën die heel voedend zijn; die hebben een lekkere notige smaak, bouillonachtig, en ze zijn goed verteerbaar

Hoe verhouden insecten zich als alternatieve eiwitbron ten opzichte van plantaardige alternatieven?

“Dat vind ik lastig te zeggen, het zijn natuurlijk allebei andere eiwitten. Wat ik wel weet is dat we nu in pet food en diervoerder hoogwaardige ingrediënten leveren, die gezond zijn. Dieren eten veel insecten en dat helpt bij de groei en de ontwikkeling van hun immuunsysteem. Datzelfde kan ons product betekenen voor mensen in een product voor humane consumptie. We maken oliën die heel voedend zijn; die hebben een lekkere notige smaak, bouillonachtig, en ze zijn goed verteerbaar. Dus het ingrediënt voldoet aan alle voorwaarden om een lekker product te maken.”

De Europese markt kan lastig zijn voor insectenkwekerijen vanwege wet- en regelging. Is Europa wat dat betreft als afzetmarkt interessant voor Protix?

“Op dit moment zie ik geen belemmeringen voor insectenkwekerijen in EU. De afgelopen jaren zijn drie insecten goedkeurt voor humane consumptie: krekels, meelwormen en springhanen. De zwarte soldaatvlieg die wij in Berg op Zoom produceren, mag worden verwerkt in veevoer en huisdiervoeding.

We hebben nu met de investering van de Europese Investeringsbank (EIB) de kans om een productielocatie op te zetten in Polen, met als blueprint van de productie en technologie de fabriek in Bergen op Zoom. In Amerika gaan we een productielocatie opbouwen met vleesbedrijf Tyson die vier keer zo groot is als die in Bergen op Zoom. Waar we op letten, is dat we die locaties bouwen waar voldoende aanvoer is van reststromen om de insecten op te voeden. Alles is geregeld om in de EU, maar ook daarbuiten, de productie nu op te schalen.

Ik denk dat we met IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed) die eerste jaren, in goede samenwerking met de overheid, al stappen hebben gemaakt in de beleidsmakers in Brussel enthousiast maken over insectenkwekerij. Op basis van dat werk kunnen we nu groeien. Maar meer mogelijkheden is natuurlijk altijd fijn.”

Protix levert nu vooral aan de krimpende veevoersector. Als insectenproducten voor humane consumptie een succes worden, krimpt de veehouderij nog harder. Vindt u het niet lastig dat de ene tak de andere kannibaliseert?

“Nee, ik denk dat je daarin kan meebewegen. Het mooie aan insecten gebruiken in diervoeder is dat het eten van dierlijke eiwitten eigenlijk al ongemerkt beter is. Als consument hoef je niets anders te doen, je kunt je zalmfilet eten terwijl deze veel duurzamer is geproduceerd. Omdat de zalm dan insecten krijgt. Dus alle voordeel, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit.”

Protix groeit in duurzame insecteningrediënten voor veevoer

Protix heeft op basis van de zwarte soldaatvlieg al een goede afzetmarkt in veevoer gevonden. In Bergen op Zoom maakt de insectenkweker insecteneiwitmeel, insectenolie, insectenpuree en frass, een insectenmeststof die Protix ook wel flytilizer noemt.

Een recente studie toont volgens Protix aan dat zijn insecteningrediënten een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk hebben ten opzichte van de traditionele diervoederingrediënten zoals soja-eiwitconcentraat, palmolie en vismeel. Insectenmeel heeft al snel een zeven keer lager CO2-voetafdruk en gebruikt 330 liter water minder per kilo vergeleken met soja-eiwitconcentraat. De olie gemaakt van de zwarte soldaatvlieg gebruikt 13 keer minder land dan kokosnootolie. Bij de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa is een Novel Food-dossier ingediend ter goedkeuring van een ingrediënt voor humane voeding gemaakt van zwarte soldaatvlieg.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin