Doorgaan naar artikel

China wil strategische voorraden aan grondstoffen vergroten

China is ’s werelds grootste importeur van grondstoffen. - Foto: Canva

China is ’s werelds grootste importeur van grondstoffen. - Foto: Canva

China heeft plannen om de omvangrijke strategische voorraden aan grondstoffen en landbouwgoederen nóg verder te vergroten. Dat meldden bronnen in Peking aan persbureau Bloomberg.

De stap maakt deel uit van het nieuwe vijfjarenplan van de Chinese overheid, dat in oktober wordt gepresenteerd aan de hoogste leiders van het land.

Het gaat bijvoorbeeld om olie, zeldzame metalen en voedingsmiddelen. Door de voorraden van grondstoffen en landbouwgoederen verder te vergroten wil China beter beschermd zijn tegen economische schokken zoals bijvoorbeeld de coronacrisis, verstoringen in de toelevering en de handelsspanningen met de Verenigde Staten.

Grootste importeur van grondstoffen wereldwijd

China is ’s werelds grootste importeur van grondstoffen. Onlangs werd gemeld dat China grote voorraden aan kobalt ging kopen, wat veel gebruikt wordt bij de productie van elektrische auto’s en batterijen. Eerder dit jaar werd al op grote schaal ruwe olie gekocht door China, na de sterke daling van de olieprijzen.

China zou ook werken aan plannen om de binnenlandse chipindustrie flink te gaan versterken. Die stap moet mede helpen de beperkingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd aan de chipsector van China, tegen te gaan. Daarbij wordt vooral ingezet op de nieuwste generatie halfgeleiders. Dit maakt eveneens uit van het nieuwe vijfjarenplan van Peking.

Lees ook: Invloed China op food- en agribusiness Zuid-Amerika groeit

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin