Doorgaan naar artikel

ChristenUnie dubt over handelsakkoord met Canada

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Achtergrond
Foto: ANP -

Foto: ANP

Het handelsakkoord met Canada (Ceta) lijkt niet meer op voldoende steun te kunnen rekenen in de Tweede Kamer. ChristenUnie lijkt de beslissende stem te hebben.

Hoewel de Tweede Kamerverkiezingen nog ver weg zijn, wordt het duidelijk dat de vier coalitiepartijen op verschillende onderwerpen al voorsorteren op de komende campagne.

Dat werd afgelopen zomer duidelijk toen D66 een paar weken achter elkaar onderwerpen op de agenda zette, waar (onder andere) de ChristenUnie het moeilijk mee had.

Halvering veestapel

Voor boeren en tuinders was het meest pregnant hoe D66-Kamerlid Tjeerd de Groot de kat de bel aanbond door te stellen dat de veestapel moet worden gehalveerd. Daarmee joeg hij niet alleen veehoudend Nederland op stang. Ook zijn coalitiegenoten van ChristenUnie, CDA en VVD waren onaangenaam verrast. ChristenUnie-minister Carola Schouten pareerde de D66-oprisping met de mededeling dat zij het als minister niet zal meemaken dat de veestapel wordt gehalveerd. Let wel op haar woorden: ze zal een halvering niet meemaken, maar dat is niet hetzelfde als het uitsluiten van een (gedwongen) inkrimping.

Gevolgen van Ceta

Ondertussen probeert de ChristenUnie op andere fronten de boeren en tuinders gunstig te stemmen. ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de gevolgen voor boeren en tuinders van een handelsakkoord met Canada (Ceta).

Vakbonden van melkveehouders, varkenshouders en akkerbouwers zijn niet zo blij met het akkoord. Voor LTO-voorzitter Marc Calon slaat desalniettemin de balans uiteindelijk toch door in de richting van het sluiten van een verdrag – dat overigens voor een groot deel al in werking is.

Voordewind zei deze week dat zijn partij ernstig twijfelt over steun aan het Ceta-verdrag.

Monsterverbond tegen het vrijhandelsverdrag

Ruim een maand geleden liet PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher weten dat het Ceta-verdrag tekort schiet, onder andere op het punt van dierenwelzijn. Daarmee zit Asscher op dezelfde lijn als de Partij voor de Dieren. GroenLinks sloot zelfs een monsterverbond met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond tegen het vrijhandelsverdrag. Fractieleider Jesse Klaver zei dat de gelegenheidscoalitie met de boerenvakbonden de mogelijkheid biedt om links en rechts te verenigen tegen het handelsakkoord.

Uitstel van besluitvorming

Voordewind is nog niet zo ver. Hij vroeg en kreeg uitstel van de besluitvorming daarover in de Tweede Kamer. Maar met de twijfelende ChristenUnie is het de vraag of er nog een meerderheid voor het verdrag te behalen is. En daarmee zou de ChristenUnie in elk geval tegen de zere schenen van VVD en CDA schoppen.

We doen dit juist ook voor de boeren

Voor het CDA is het in elk geval geen punt van discussie. Woordvoerder Moustafa Amhaouch zegt dat handelsverdragen goed zijn voor de Nederlandse economie: “We sluiten die handelsverdragen af omdat Nederland kwalitatief goede spullen maakt, of dat nou in de industrie is of in de agrofood. We doen dit juist ook voor de boeren.”

Het Ceta-verdrag heeft al gevolgen: zo blijkt de kaasexport naar Canada als gevolg van de nieuwe afspraken met bijna 80% te zijn toegenomen.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin