Consumentenbond: maaltijdboxen strooien met claims

08-12-2022 | |
Maaltijdboxen
Foto: Hans Prinsen

Veel fabrikanten van maaltijdboxen strooien onterecht met claims als: ‘eiwitrijk’, ‘vol vitamines’ en ‘vol vezels’. Dat stelt de Consumentenbond in de Gezondgids.

De maaltijdboxen schieten te kort in voedingsinformatie, aldus de Consumentenbond. Maaltijdboxen als Marley Spoon, Green Chef en Ekomenu schrijven claims toe, terwijl hun product niet voldoet aan de wettelijke verplichting hiervoor.

Gezondheidsclaim maaltijdboxen

Uit de test blijkt dat 6 van de 10 aanbieders op hun site strooien met claims als ‘gezonde recepten’ en ‘ongekend lekker en gezond’. Een product gezond noemen mag alleen als dit samen gaat met een toegestane gezondheidsclaim. Dit geeft aan waarom het product gunstig voor de gezondheid, zoals ‘cholesterolverlagend’. Voor bepaalde claims moet ook de voedingswaarde voldoen voor de claim. Enkele maaltijdboxen gebruiken de claim ‘rijk aan eiwit’ zonder daarbij de hoeveelheid eiwit of een te kleine hoeveelheid te vermelden.

Weinig informatie over voedingswaarde

Daarnaast geven de maaltijdboxen weinig informatie over de voedingswaarde van de maaltijd. Er is niet te vinden hoeveel zout, verzadigde vetten, suiker en vezels de verschillende maaltijden bevatten. Alleen Ekomenu, Greenchef en HelloFresh hebben een voedingswaardetabel.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer