Skip to content

Consumentenbond: weinig kruiden in potjes kruidenmix

De Consumentenbond meldt dat kruidenmixen vaak te veel zout en te weinig kruiden bevatten.

Updated on:
Nieuws
Food
Kruidenmix in potjes bevat vaak te weinig kruiden en te veel zout. - Foto: Canva premium

Kruidenmix in potjes bevat vaak te weinig kruiden en te veel zout. - Foto: Canva

Een potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen, ontdekte de Consumentenbond.

Een groot deel van zo’n mix bestaat uit goedkope en vaak ongezonde opvulling zoals zout, suikers of groente. “Helder over hun product zijn fabrikanten zelden.” Dat meldt de Consumentenbond in de Gezondheidsgids op basis van een steekproef. De kiloprijs kan intussen wel tot € 130 bedragen.

Veel zout in vleesmix

De mixen voor vlees bevatten het meeste zout, tot 77%, terwijl het voor de gezondheid beter is om zout zoveel mogelijk te mijden. Zoals de Verstegen-mix voor kip, die voor 69% uit zout bestaat. Wie kip met deze mix volgens het etiket bereidt, krijgt 3,5 gram zout binnen. Dat is meer dan de helft van de maximaal aanbevolen hoeveelheid op een dag. Verstegen reageert in de Gezondheidsgids: “De gebruikers zijn gewend aan de smaak van deze mix. Als we grote stappen maken in het verminderen van zout, gaat de consument het alsnog zelf extra toevoegen.”

Weinig kruiden

De kruidenmixen met weinig kruiden staan overal, zo blijkt. Maggi Kruidenmelange nootmuskaat voor groente: bijna 60% zout en slechts 6% nootmuskaat. Maggi verklaart: “Door het woord melange begrijpt de consument dat het om een mix gaat. Pure nootmuskaat is vrij overheersend van smaak.”

De gehaktmixen van Lidl en Aldi en de speklapjesmix van Verstegen zouden voor driekwart uit zout bestaan. De kruidenmix van Jumbo is voor 80% paneermeel en 0,04% kruiden, zocht de Consumentenbond uit. De salademixen van Calvé bevatten ongeveer de helft suiker en hooguit 12% kruiden. De stoofmix runderlapjes van Maggi bestaat voor het grootste deel uit meel.

Ui als opvulling

Voor de opvulling met groente, wordt vooral ui gebruikt. Deze goedkope groente wordt vaak meegerekend onder de noemer kruiden en specerijen. Ui bestempelen als specerij is in strijd met de warenwet, onderstreept de Consumentenbond.

De Consumentenbond wil dat er strengere regels komen die het toevoegen van grote hoeveelheden zout verbieden. Ook pleit ze voor een strengere aanpak van misleidende verpakkingen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin