Skip to content

Corona drukt omzet Sligro en ijstak Unilever

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Ingang Sligro-vestiging. Foto: ANP

Ingang Sligro-vestiging. Foto: ANP

Groothandelsbedrijf Sligro rapporteert een forse omzetdaling door corona. Bij Unilever bleef de omzet in het eerste kwartaal vrijwel gelijk met € 2,4 miljard, maar er is wel een flinke omzetverschuiving van de ijstak naar de schoonmaakmiddelendivisie.

Groei zat er voor Unilever nog in bij de ontwikkelde markten, terwijl de opkomende markten juist krimp lieten zien. De ijstak heeft flink te lijden onder de lockdown die in veel landen geldt. Daardoor worden er buitenshuis, zoals in het park of op het strand, veel minder ijsjes verkocht. Financieel directeur Graeme Pitkethly verwacht dat het onderdeel, dat veelal goed is voor een jaarlijkse omzet van € 3 miljard, ook in het lopende kwartaal nog zwaar wordt geraakt.

IJsjes op een andere manier verkopen

“Ongeveer 70% van onze verkopen vinden in het tweede en derde kwartaal plaats. Dat zal nu niet lukken als mensen in veel landen nog binnen moeten blijven.” Unilever doet zijn best om ijsjes op een andere manier in handen van consumenten te krijgen. Mensen willen volgens Pitkethly nog steeds ijs eten, maar moeten dat nu thuis doen.

Ook de Food Services-tak, die onder meer producten voor de horeca maakt, merkt de gevolgen van de coronamaatregelen. In veel landen zijn of waren horecagelegenheden gesloten.

Coronacrisis slaat gat in omzet Sligro

Bij groothandelsbedrijf Sligro neemt corona een stevige hap uit de omzet. De onderneming raamt de impact op € 45 miljoen aan omzet. De omzet kwam uit op € 533 miljoen in het eerste kwartaal. Dat is nog wel € 5 miljoen meer dan een jaar eerder, mede door de overname van De Kweker dat € 25 miljoen bijdroeg.

Sligro is een belangrijke leverancier van horeca-ondernemingen, die medio maart hun deuren vanwege de crisis moesten sluiten. “De maatregelen legden de bedrijfsvoering van het grootste deel van onze klanten stil en daarmee viel ook direct een belangrijk deel van onze omzet weg”, aldus Sligro.

Sligro: pittig, maar onder controle

Sligro waagt zich niet aan voorspellingen voor dit jaar. Het effect van Covid-19 noemt het bedrijf ‘pittig, maar onder controle’. In overleg met de huisbank heeft Sligro onder meer zijn werkkapitaal voor de korte termijn weten te verruimen.

Sligro denkt dat de situatie voorlopig blijft zoals die is. Gedurende het derde en vierde kwartaal van dit jaar verwacht de onderneming een langzaam, maar geleidelijk herstel van zijn afzetmarkten. “Wij gaan er echter ook van uit, dat onze markten tot midden 2021 nodig zullen hebben om te herstellen naar het niveau van voor de coronaperiode.”

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin