Skip to content

Cosun: suikerbelasting te eenzijdige maatregel

Cosun vindt alleen een suikertaks te beperkt als maatregel om het voedingspatroon te verbeteren.

Updated on:
Nieuws
Food
Cosun zet vraagtekens bij aleen het verhogen van een taks op frisdranken. - Foto: Canva premium

Cosun zet vraagtekens bij aleen het verhogen van een taks op frisdranken. - Foto: Canva

Coöperatie Cosun vindt de suikerbelasting die in het coalitieakkoord is opgenomen een te eenzijdige maatregel. De frisdrankensector komt al voortvarend tegemoet aan suikerreductie, en bovendien is het een te beperkte maatregel om het gehele voedingspatroon van mensen gezonder te krijgen, vindt Cosun.

Uit het woensdag 15 december gepubliceerde coalitieakkoord blijkt dat er aandacht is voor preventie en een gezonde levensstijl van jongs af aan, om vermijdbare gezondheidsverschillen aan te pakken. Maatregelen die daaruit voortvloeien zijn de door velen gewenste btw-verlaging op groente en fruit, liefst naar 0%, en de invoering van de al lang in de lucht hangende suikertaks; belasting op suikerhoudende dranken.

Vraagtekens

Coöperatie Cosun juicht de 0% btw op groente en fruit toe, maar zet vraagtekens bij het alleen verhogen van een taks op frisdranken. “Een frisdrankentaks alleen is een zeer eenzijdige maatregel die niet veel impact zal hebben op de volksgezondheid”, zegt Andries Olie, duurzaamheidsmanager bij Cosun. “Wij zien dan liever een bredere koppeling met de Schijf van Vijf en Nutri-Score. Een recent onderzoek van vooraanstaande instanties als RIVM, VU en Wageningen UR laat zien dat een taks op suikerhoudende dranken alleen geen effect heeft op de algehele energie- en gezondheidswaarde van het totale boodschappenmandje in de virtuele supermarkt, terwijl een zogenoemde nutrient profiling (rangschikken van voedingsmiddelen) taks op basis van Nutri-Score een gunstiger effect liet zien. Gebruik een bredere taks vervolgens ook echt voor het stimuleren van aankopen van producten uit de Schijf van Vijf, in plaats van alleen een sector aan te pakken die juist goede stappen maakt door suiker terug te dringen in de frisdranken.”

Meetbare afspraken

Olie duidt op de meetbare afspraken die met de frisdrankensector zijn gemaakt en al vroegtijdig zijn behaald (25,1% caloriereductie in 2019 ten opzichte van 2012) en verder worden doorgezet. “De suikerconsumptie neemt al af en de sector heeft zich netjes aan de afspraken gehouden. Waarom dan alleen deze maatregel?”, vraagt hij zich af.

‘Volgens RIVM is de meeste gezondheidswinst te behalen met meer groente, fruit en volkorenproducten, niet met een klein aspect als suikerhoudende dranken’

De noodzaak van gezondere voedingspatronen onderschrijft Olie volmondig. ”Uit onderzoek van RIVM blijkt dat veruit de meeste gezondheidswinst kan worden behaald als mensen meer volkorenproducten, meer groente en meer fruit zouden eten. Daarmee kan de samenleving grotere effecten sorteren. Niet met alleen zo’n relatief klein aspect als suikerhoudende frisdranken, waarvan het gebruik al afneemt.”

Voor Cosun is de frisdrankentaks geen grote bedreiging, zegt Olie. “De afzet van suiker naar de frisdrankensector nam al af en er blijft door de groeiende wereldbevolking voldoende vraag. Daarnaast is suiker ook in te zetten voor andere mooie doeleinden, zoals bioplastics en andere groene alternatieven voor fossiele grondstoffen.”

FNLI stelt vragen

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) merkt op dat consumenten laten zien gezondheid steeds belangrijker te vinden. “De voedingsmiddelensector is zich ten volle bewust van de maatschappelijke rol die hij daar heeft en levert een nadrukkelijke bijdrage”, stelt de federatie in een reactie op het coalitieakkoord. “Waar het de verhoging van de belasting op suikerhoudende dranken betreft, vragen wij om verduidelijking over het doel en de uitvoerbaarheid. In de budgettaire bijlage van het akkoord wordt namelijk gesproken over een aangescherpte verbruiksbelasting op alle frisdranken, inclusief suikervrij.”

FNLI pleit er daarnaast voor dat de afspraken over gezonde voeding voor alles geldt, dus ook voor geïmporteerde producten.

Royal Cosun is een toonaangevende internationale coöperatie van 8.400 suikerbietentelers en ontsluit de volledige potentie van planten, zoals aardappelen, suikerbieten en cichorei om op een duurzame manier slimme, plantaardige oplossingen te creëren. Cosun produceert voeding, voedingsingrediënten, waaronder suiker en voedingsvezels, diervoeding, biobased producten en groene energie. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn onderdeel van Cosun.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin