Skip to content

Daily Harmony produceert vlees broederhaantjes vraaggestuurd

Henk van Oers (Deli Harmony) bewijst dat het rendabel is om de broertjes van leghennen op te fokken.

Updated on:
Interview
Food
Henk van Oers van Deli Harmony, producent van biologische vleesproducten. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Henk van Oers van Deli Harmony, producent van biologische vleesproducten. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Is het rendabel de broertjes van leghennen op te fokken tot vleeskuikens? Henk van Oers van producent van biologische vleesproducten Deli Harmony in Hedel (Gelderland) bewijst dat het kan.

Diverse landen leggen een verbod op het doden van eendagshaantjes in de wet vast. In Duitsland is er al zo’n verbod en is OKT (Ohne Kükentöten) bij de productie van eieren een begrip. In Frankrijk wordt een verbod ingevoerd en ook in Nederland heeft de Tweede Kamer vorig jaar een motie aangenomen om een einde te maken aan het doden van eendagshaantjes.

Er zijn twee oplossingen voor het probleem:

  1. seksen als de kippen nog in het ei zitten en voorkomen dat de haantjes worden uitgebroed;
  2. de broederhaantjes opfokken en slachten. De haantjes worden dan bestemd voor humane consumptie.

Maar is het opfokken van de haantjes wel rendabel te maken? Daar bestaan veel twijfels over.

Henk van Oers is er inmiddels van overtuigd dat het wél mogelijk is. Hij heeft samen met pluimveehouder Wim Vredevoogd het initiatief genomen tot een broederhaantjesproject. Sinds oktober ligt er bij biologische winkels en supermarkten in Nederland en België onder het label St. Hendrick een assortiment biologische hanenvleesproducten in de schappen.

Tegen welke problemen liep u aan en wat was de sleutel tot het succes?

“Voor de opfok van de haantjes heb je ruimte nodig, je moet stallen beschikbaar hebben. Bovendien is het biologische voer voor de haantjes duur en zit er aan de broertjes van leghennen weinig vlees. We zijn er jaren mee bezig geweest een oplossing te zoeken. Uiteindelijk bleek de oplossing te vinden in de keten. Groothandel Udea, die aan biologische winkels en supermarkten levert, ging de eieren van de zusjes van de haantjes wat duurder maken en dan kan de prijs van de haantjes omlaag.”

Hoe ziet de broederhaanketen eruit?

“De keten bestaat uit broederij De Grote Kamp, pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen in Dronrijp, vleesverwerker Deli Harmony – dat zijn wij – en groothandel Udea, die levert aan biologische supermarkten en biologische winkels. Als keten zijn we bij elkaar gaan zitten om te praten over de grondstofprijs. We kwamen uit op een prijs die ongeveer gelijk is aan die van biologisch rundvlees. Dan kan het, dan is er afzet voor, want mensen zijn bereid voor zo’n product met een verhaal wat meer te betalen.

De haantjes worden bij vijftien weken geslacht. Het vlees wordt diepgevroren opgeslagen in Dronrijp. Daarmee hebben we een buffer. Het vlees wordt ook vers ingevroren om derving tegen te gaan. We verwerken nu zo’n 500 kilo per week. We produceren als er vraag naar is. De consument van nu is heel positief over kip. Bovendien kunnen we het verhaal van de broederhaantjes vertellen en zijn de producten van Nederlandse herkomst.”

Waar bestaat het assortiment uit?

“Het assortiment bestaat momenteel uit vijf producten: kipgrillworst, kipgrillworst met Bastiaansen kaas – extra belegen kaas van Nederlandse herkomst – kiprookworst en kipbraadworst. In mei komen er drie soorten chipolata-worstjes bij. Alle producten worden gegaard, zodat ze een langere THT-datum hebben. Als je een vers product levert, is er veel derving. Daar zijn de producten te duur voor en weggooien is niet de manier waarop je met voeding moet omgaan.”

Zijn er bij het houden van broederhaantjes nog valkuilen?

“De haantjes moeten wel de ruimte hebben, want ze vertonen haantjesgedrag. Rond de vijftien weken moeten ze geslacht worden, anders gaan ze vechten.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin