Doorgaan naar artikel

DOC Kaas ziet omzet fors dalen

Kazen op de transportband bij DOC Kaas in Hoogeveen. - Foto: DOC Kaas

Kazen op de transportband bij DOC Kaas in Hoogeveen. - Foto: DOC Kaas

Door het verlies aan leden en minder melkaanvoer daalde de omzet van DOC Kaas met ruim € 65 miljoen.

Coöperatie DOC Kaas heeft vorig jaar 20% van de leden verloren. Daardoor, en door de droogte in 2019, zijn de melkplas en ook de omzet gevoelig gekrompen. Dit blijkt uit het jaarverslag van de coöperatie.

Ledenverlies DOC Kaas begin 2019

Eind vorig jaar telde DOC Kaas nog ongeveer 665 leden, tegen goed 167 meer een jaar eerder. Op het hoogtepunt, rond 2012-2013, had DOC Kaas zo’n 1.300 leden. De coöperatie meldt dat het ledenverlies begin 2019 plaatsvond. Dit had te maken met het aflopen van de termijn waarbinnen een ‘vertrekboete’ gold. Vanaf begin 2019 kon zonder negatieve financiële consequenties voor de vertrekker worden overgestapt. De overstappers namen 182 miljoen kilo melk mee.

DOC Kaas ontving vorig jaar nog ruim 614 miljoen kilo melk. De gemiddelde leverantie per lid daalde van 955.000 kilo naar 924.000 kilo. Dit kwam volgens DOC ook door de droogte die vorig jaar heerste.

De omzet daalde door het leden- en aanvoerverlies met ruim € 65 miljoen naar zo’n € 211 miljoen. De omzet van DOC Kaas is door de fusie met, en de overname van de DOC-bedrijven door DMK, fors gedaald sinds 2015. Dat is een logisch gevolg van de verplaatsing van omzet (verwerking melk tot kaas, wei en boter en de afzet daarvan) van DOC naar DMK.

Vertrouwen in koers DMK

Voorzitter Arjan Schimmel stelt in het voorwoord bij het jaarverslag dat de coöperatie goed te spreken is over de fusie. Er is vertrouwen in de koers van DMK. Toch lag de melkprijs vorig jaar niet op het gewenste niveau, zo schrijft hij. Dat geluid liet DMK zelf ook horen. De melkprijs werd gedrukt door hoge investeringen en eenmalige kosten die vorig jaar werden genomen. De verwachting is echter wel dat de ingezette veranderingen bij DMK binnenkort vruchten afwerpen, zo wordt gemeld.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin