Driekwart van Britten beschouwt plantaardig als veilig

11-01 | |
De helft van de respondenten vindt eetbare insecten veilig. - Foto: Koos Groenewold
De helft van de respondenten vindt eetbare insecten veilig. - Foto: Koos Groenewold

Drie op de tien inwoners van het Verenigd Koninkrijk beschouwt kweekvlees als veilig om te eten.

De helft van de consumenten vindt eetbare insecten veilig. Het meeste vertrouwen is er in plantaardige eiwitten: meer dan driekwart beschouwt die als veilig om te consumeren. Dat blijkt uit onderzoek de Food Standards Agency (FSA), een overheidsinstantie die de voedselveiligheid in het Verenigd Koninkrijk waarborgt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.930 volwassenen uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. De resultaten zijn representatief voor de bevolking van het Verenigd Koninkrijk.

Laagste eetbereidheid bij insecten

Zes op de tien respondenten is bereid plantaardige eiwitten te proberen, vergeleken met ongeveer een derde die kweekvlees wel wil proberen. De bereidheid is het laagst bij insecten: iets meer dan een kwart zou eetbare insecten wel willen proberen. De bereidheid om eetbare insecten te proberen is het hoogst wanneer ze in poedervorm verwerkt zijn in voedingsmiddelen (bijvoorbeeld hamburgers, falafel of brood).

Redenen om geen alternatieve eiwitten te proberen

Consumenten die aangaven geen alternatieve eiwitten te willen proberen, gaven als belangrijkste reden dat ze het een onaangenaam idee vinden om kweekvlees of insecten te moeten eten. Voor plantaardige eiwitten was de belangrijkste reden dat ze graag traditioneel vlees eten. Naast deze redenen vond ongeveer een derde van de consumenten het niet nodig alternatieve eiwitten te moeten eten.

Ruim 40% zou zich door niets laten overtuigen plantaardige eiwitten te proberen. Eén op de vijf zou kunnen worden overgehaald als de producten er smakelijk uit zouden zien. Ook bij kweekvlees zou ruim 40% niet overtuigd kunnen worden het te consumeren. Meer dan een kwart zou het wel willen proberen als ze wisten dat het veilig was om te eten en 23% als ze wisten dat het goed gereguleerd was.

“Dit belangrijke onderzoek benadrukt dat, hoewel veel consumenten overwegen alternatieve eiwitten te proberen, ze dit terecht alleen zullen doen als ze er zeker van zijn dat deze producten veilig zijn en goed gereguleerd zijn. Daarom werken we nauw samen met bedrijven en handelsorganisaties om ervoor te zorgen dat ze effectief gebruik maken van het bestaande regelgevingskader van de FSA, zodat consumenten kunnen profiteren van innovatieve voedingsproducten terwijl ze toch volledig vertrouwen hebben in hun veiligheid”, aldus Professor Robin May, FSA Chief Scientific Adviser.

KloostermanBeheer