Doorgaan naar artikel

Duitsland zet verbod op uitzendkracht slachterij door

Archieffoto van een medewerker in een Duitse slachterij. - foto: Ronald Hissink

Archieffoto van een medewerker in een Duitse slachterij. - foto: Ronald Hissink

De Duitse regering blijft bij haar toezeggingen voor een verbod op uitzendkrachten en zzp’ers in de vleesindustrie. Het kabinet in Berlijn zet daarvoor het licht op groen met een wetsontwerp van arbeidsminister Hubertus Heil.

Voor ambachtelijke vleesbedrijven met maximaal 49 medewerkers geldt een uitzondering.

Deze aanpak die de politiek als noodzakelijk beoordeelt, werd actueel door uitbraken van het coronavirus bij onder meer Westfleisch en Tönnies. De oorzaak van de besmettingen ligt volgens de politici bij de arbeidsomstandigheden van het personeel dat hoofdzakelijk uit Oost-Europeanen bestaat en hun huisvesting. Met de plicht om deze werknemers een vaste aanstelling aan te bieden, denkt Heil de problematiek de kop te kunnen indrukken.

Minister Klöckner blij met wetgeving

Landbouwminister Julia Klöckner is content met de komende wetgeving. Met name dat de Oost-Europeanen nu formeel vaak in dienst zijn bij bemiddelaars, acht Klöckner ‘onhoudbaar.’

Tönnies en Westfleisch lieten eerder al weten zelf een eind te zullen maken aan deze praktijk en over te stappen op vast aangestelde medewerkers. Tönnies lanceert bovendien een nieuw concept voor de huisvesting van de Oost-Europeanen. Het concern mikt op appartementen voor twee personen met een huur van € 400 tot € 450 per maand. Deze woonruimten zullen voldoen aan een hoge standaard, belooft Tönnies.

Lees ook: Danish Crown blij met verbod op gebruik uitzendkrachten

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin