Doorgaan naar artikel

EC: herkomst vlees op etiket zinvol

Verplichte aanduiding van het land van herkomst op de verpakking van vlees is zinvol voor consument.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

De verplichte aanduiding van het land van herkomst op de verpakking van vlees is zinvol voor de consument en levert de industrie niet veel extra lasten op.

Dat blijkt uit een evaluatie van de Europese Commissie van een regeling die zes jaar geleden werd ingevoerd. Sinds 1 april 2015 is het in de EU verplicht op de verpakking van onbewerkt vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee de herkomst van het vlees te zetten.

Keuze bij aankopen

Een van de doelen van de invoering van de herkomstaanduiding was het beter informeren van consumenten, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken bij hun aankopen. Uit de evaluatie blijkt dat het herkomstland belangrijk is voor consumenten, maar dat het begrip van de gebruikte definities klein is. Daarom zijn er twijfels over interpretatie door consumenten. Het grootste deel van de consumenten begrijpt de term ‘geslacht in…’, maar bijna 30% begrijpt de term ‘herkomst…’ goed en 26% begrijpt ‘grootgebracht in…’ juist. De helft van de consumenten zegt gebruik te maken van herkomstaanduidingen bij aankoopbeslissingen.

Geen onnodige lasten

De invoering van de herkomstaanduiding heeft niet gezorgd voor onnodige lasten voor de vleesketen, de handel, administratie of het milieu, zo blijkt ook uit de evaluatie. Ook had het geen impact op de handel in levende dieren of vers vlees binnen de EU. De slacht- en verwerkingsindustrie ondervond de meeste impact van de regeling, hoewel de impact minimaal was. Bedrijven die dieren en karkassen uit meerdere lidstaten verwerken, ondervonden de meeste impact doordat zij de registratie moesten aanpassen. De eventuele extra kosten die gemaakt werden door de nieuwe regeling, werden betaald door slachterijen en verwerkers en werden niet doorberekend in de keten.

Uit de evaluatie blijkt ook dat er niet direct behoefte is bij belanghebbenden in de keten aan nieuwe aanpassingen in de regelgeving, maar dat er wel interesse is om de regeling uit te breiden naar de foodservice en catering, verwerkt vlees en de aanduiding van het geboorteland.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin