Een moeizame Farmer Friendly-missie

van Rooijen
Afbeelding: Canva en FDF
Afbeelding: Canva en FDF

Farmers Defence Force (FDF) zoekt steun voor het concept Farmer Friendly, onder andere bij LTO.

Farmers Defence Force (FDF) ging deze week in gesprek met LTO-voorman Sjaak van der Tak, zodat hij kon uitleggen hoe LTO denkt een betere opbrengstprijs voor boeren te realiseren. Het eindigde in wederom een poging van FDF om steun te zoeken voor hun Farmer Friendly-concept. Zonder resultaat, want Van der Tak weet beter. Het plan om supermarkten een deel van hun omzet aan boeren te doneren, is gewogen en te licht bevonden.

Wat nu een plus is, wordt wellicht in de toekomst de nieuwe standaard

Van der Tak is hierin slechts de boodschapper. “De supermarkten willen niet”, benadrukt hij. Landbouwbrede afspraken mogen niet, dus wil LTO per deelsector afspraken maken. FDF heeft daar geen boodschap aan: de actieboeren vrezen dat slechts de happy few die leveren aan de supers ook kunnen verdienen. Denk aan programma’s als PlanetProof, het AH-concept van A-ware of de biologische sector. Extra geld voor extra inspanning. Dat is precies waar het steekt bij FDF. Wat nu een plus is, wordt wellicht in de toekomst de nieuwe standaard. Kijk naar het Beter Leven- keurmerk, varkensvlees met 1 ster is in vrijwel alle supermarkten de norm. Wat houdt de boer daar aan extraatjes aan over? Niet veel.

Supermarkten

Begrijpelijk dat FDF-voorman Mark van den Oever kritisch is. Zijn standpunt is al sinds het begin van de gesprekken met supermarkten en verwerkers dat hij elk beter plan dan Farmer Friendly graag omarmt. Het plan van LTO voldoet daar niet aan, dus blijft hij Farmer Friendly doordrukken. Nutteloos, want behalve de boeren is nog een partij essentieel voor het slagen van Farmer Friendly: de supermarkten. En die willen niet meedoen. Met de voortgang die tot nu toe op dit terrein is geboekt, is het een moeizame missie.
Beheer