Skip to content

Eiwitboeren boos over prijsdalingen voor bonen

Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland is boos over de prijsdalingen voor kidneybonen, kapucijners en bruine bonen.

eiwitboeren prijsdalingen

Oogst van kidneybonen. Foto: Peter Roek

Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland is boos over de prijsdalingen voor kidneybonen, kapucijners en bruine bonen. De organisatie roept afnemers op om hun inspanningen ook financieel te waarderen.

De kiloprijs voor kidneybonen daalt dit jaar met 23% ten opzichte van 2023. Ook de prijzen voor bruine bonen en kapucijners dalen met respectievelijk 17 en 13%. Anna van der Bijl, voorlichter van Eiwitboeren van Nederland en kikkererwt-boerin, zegt dat de boeren schrokken toen ze de contractprijs onder ogen kregen: “Peulvruchtgewassen is al geen vetpot, maar de prijs staat met deze daling zo onder druk dat het niet meer te telen is. Ook het argument van de verwerkers vinden wij slap.” De afnemers stellen dat de wereldwijde graanprijs ten grondslag ligt aan de prijsvorming van peulvruchten en die lager is dan vorig jaar. “Terwijl peulvruchten niks met graan te maken hebben!”

Peulvruchtgewassen is al geen vetpot, maar de prijs staat met deze daling zo onder druk dat het niet meer te telen is

De producentenorganisatie roept dan nu ook op om peulvruchten te waarderen op basis van waarde en niet op de graanprijzen. “Onze gewassen leveren een bijdrage aan de bodem, biodiversiteit en zijn duurzamer dan plantaardige eiwitbronnen uit het buitenland. We doen een oproep aan de ketenpartners om te kijken hoe ze meer waarde kunnen geven aan Nederlandse peulvruchten.”

Eiwitboeren van Nederland wil ook dat er gekeken wordt naar een eigen prijsnotering. Hier zien ze een rol voor de telers, die hun positie terug kunnen pakken door zich te verenigen in de producentenorganisatie. Maar ook voor hun afnemers. Van der Bijl: “We zijn gewend om te spelen met de spelregels die we al jaren kennen. Wij krijgen de contractprijs en telen daarvoor. Als we duurzaamheid serieus nemen, moeten de spelregels ook veranderd worden: betalen vanuit waarde creatie.”

Prijzen andere gewassen dalen ook

De contractprijzen voor andere peulvruchtgewassen vallen ook lager uit, maar niet zo erg als de prijzen voor bruine bonen, kidneybonen en kapucijners. “We trekken nu aan de bel, omdat er niet geteeld kan worden voor deze prijzen en dit de grootste eiwitgewassen qua areaal en consumptie zijn in Nederland.” In Nederland worden kidneybonen enkel geteeld door conservengigant HAK.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin