Ernst en praktijk wringen gezonde voedselomgeving

08-12-2022 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten. Foto: Canva
Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten. Foto: Canva

Eerst maar het goede nieuws: de overheid heeft genoeg instrumenten in handen om een gezonde voedselomgeving te creëren.

Via wet- en regelgeving kan de consument uiteindelijk bij de gezondste keuze uitkomen. Althans, dit stellen Wageningse en Utrechtse onderzoekers. Zij interviewden 28 experts en vergeleken de Nederlandse resultaten met die uit andere Europese landen.

Een groot deel van de bevolking krijgt te veel koolhydraten, vetten en zout binnen

Over het probleem bestaat geen discussie. Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van chronische ziekten. Slechte voeding leidt tot hart- en vaatziekten en diabetes. Een groot deel van de bevolking krijgt te veel koolhydraten, vetten en zout binnen. Verse onbewerkte producten zoals groente, fruit en vezelrijke voedingsmiddelen steken hier schril bij af.

Serieuze beleidsactie gezonde voeding

De vraag is hoe deze trend te keren. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid gaf afgelopen zomer al de aftrap voor een nationale aanpak. Dit plan gaat vooral uit van vrijwilligheid. Met gesprekken, voorlichting en informatie-uitwisseling wil de overheid fabrikanten zo ver krijgen de samenstelling van hun producten gezonder te maken.

Verlaging btw, verbod op reclame

Dat gaat de experts duidelijk niet ver genoeg. Zij willen serieuze beleidsactie. Het oordeel over het huidige beleid is hard, van ‘afwezig/zeer beperkt’ tot ‘zwak’. Zij komen met voorstellen: verlagen zout-, suiker- en vetgehalte, verbod op reclame, extra belasting, verlaging btw, vouchers voor laagste inkomensgroepen.

Echt nieuw is dit niet allemaal. De vraag is waarom dit niet eerder is opgepakt, bijvoorbeeld in het Nationale Aanpak Product Verbetering. Heeft dit misschien iets met politieke of economische haalbaarheid te maken?Beheer