Skip to content

Eten van groenten en fruit leidt tot snel gezondheidseffect

Hoeveel gezondheidseffecten heeft het eten van een stuk fruit of groenten?

Nieuws
Food
De onderzoekers geven aan dat de consumptie van groenten, tomaten en kool, al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. Foto: Canva premium

De onderzoekers geven aan dat de consumptie van groenten, tomaten en kool, al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. Foto: Canva

Hoeveel gezondheidseffecten heeft het eten van een stuk fruit of groenten?

Na vier jaar onderzoek is het topsectorproject De Waarde(n) van Groenten en Fruit afgerond. Zij onderzochten de gezondheidswaarde van groenten en fruit en een betere onderbouwing van het effect van deze verse producten op de gezondheid.

Consumptie van groenten al binnen enkele uren effect

Twaalf bedrijven en vier kennisinstellingen namen deel aan het onderzoek. In groenten en fruit zitten uiteenlopende inhoudsstoffen, die ook een verschillend effect hebben op de gezondheid. De onderzoekers geven aan dat de consumptie van groenten, tomaten en kool, al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. “Het is ons gelukt om een methode te ontwikkelen die in zeer korte tijd – een aantal uren – fysiologische verschillen tussen verse producten in gezonde mensen aan kan tonen”, zegt Hidde van Steenwijk, promovendus aan het Food Claims Centre Venlo.

Gezondheidsvoordelen voor meer consumptie

“Het is algemeen bekend dat groente en fruit gezond zijn, maar toch haalt maar een kwart van alle kinderen en 16% van de volwassenen de dagelijkse behoefte”, zegt Herman Peppelenbos, projectleider en Lector Groene Gezondheid aan HAS Den Bosch. “Nederlanders eten te weinig groente en fruit en bovendien is de waardering voor deze verse producten laag.”

Met dit onderzoek wilden we de gezondheidseffecten van groenten en fruit sterker onderbouwen, zodat de waardering voor groenten en fruit stijgt

Dit kan en moet volgens Peppelenbos beter. “Bij de start van dit project hebben we drie ‘problemen’ gedefinieerd die we met elkaar wilden aanpakken: de metingen van inhoudsstoffen in groente en fruit zijn duur, de variatie in voedingswaarden is hoog en claims bij groente en fruit lijken kansloos. Met dit onderzoek wilden we de gezondheidseffecten van groenten en fruit sterker onderbouwen, zodat de waardering voor groenten en fruit stijgt en de consumptie gestimuleerd wordt.”

Focus op fytonutriënten

In het onderzoek lag de focus op voedingsstoffen die de plant zelf produceert, zo genoemde fytonutriënten. Er is gekeken naar lycopeen in tomaat en wortel, en anthocyaninen in blauwe bessen. Beide stoffen werken als een antioxidant in het menselijk lichaam en kunnen schade in lichaamscellen voorkomen. Daarnaast zijn ook glucosinolaten in verschillende koolsoorten onder de loep genomen. ​Deze stoffen spelen een rol bij het tegengaan van chronische ontstekingen in het menselijke lichaam die het begin kunnen zijn van veel welvaartsziekten.

Nieuwe meetmethodes

Tamara Verhoeven van HAS Den Bosch heeft samen met de partners in het project een snelle, betrouwbare en betaalbare meetmethode ontwikkeld om de hoeveelheid inhoudsstoffen in een productmonster te meten. De onderzoekers zijn daarnaast ook op zoek gaan naar een niet-destructieve methode waarmee een teler zelf kan meten wat de hoeveelheid lycopeen in zijn tomaten is. Verhoeven: “Hiervoor is de Near Infrared Spectroscopy techniek veelbelovend, die meet hoeveel kleurstof er in wortel of tomaat zit.”

Verder onderzoek nodig

Projectleider Peppelenbos is na vier jaar onderzoek tevreden. “Met de resultaten uit dit project kunnen we een bijdrage leveren aan het gezond houden van mensen waardoor welvaartsziekten verminderen, ziektekosten omlaag gaan en mensen een gezondere levensstijl krijgen. Met groente en fruit die lekker én gezond zijn. Maar er is echt vervolgonderzoek nodig om de resultaten nog beter te onderbouwen en toe te werken naar gezondheidsclaims bij groente en fruit.”

Lees ook: Lector: ‘Grip op inhoudsstoffen groente en fruit nodig’

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin