Skip to content

EU-Commissie implementeert duurzaamheidsrapportage-standaard

De Europese Commissie heeft de duurzaamheidsrapportage-standaard, European Sustainability Reporting Standards (ESRS), 31 juli officieel aangenomen.

Vanaf 2024 moeten de bedrijven de duurzaamheidsrapportage standaard opnemen in hun jaarverslagen. Foto: Canva

Vanaf 2024 moeten de bedrijven de duurzaamheidsrapportage standaard opnemen in hun jaarverslagen. Foto: Canva

De Europese Commissie heeft de duurzaamheidsrapportage-standaard, European Sustainability Reporting Standards (ESRS), 31 juli officieel aangenomen.

Dit betekent dat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) binnenkort in werking gaat en grote bedrijven in 2024 moeten beginnen het met rapporteren over onder andere hun klimaatimpact, vervuiling en werknemerswelzijn. Vanaf 2024 moeten de bedrijven dit standaard opnemen in hun jaarverslagen en twee jaar later volgen ook kleinere bedrijven.

De richtlijn wordt van kracht zodra het gepubliceerd is in Official Journal, wat naar verwachting snel zal gebeuren.

Uitstel mogelijk voor kleine bedrijven

De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) maakte in opdracht van de Europese Commissie het concept van de Europese rapporteringsrichtlijn. Het doel hiervan is transparant verslag doen van ambities op gebied van duurzaamheid, sociale omstandigheden en bestuur. De definitieve wet is uiteindelijk een stuk minder streng geworden. De Europese richtlijn gaat soepeler om met de rapporteringsvereisten voor bedrijven met minder dan 750 werknemers. Deze bedrijven krijgen meer tijd om zich voor te bereiden en kunnen afhankelijk van het onderwerp, bijvoorbeeld biodiversiteit, uitstel krijgen van één of twee jaar.

Bedrijven bepalen zelf wat belangrijk is

Bedrijven hoeven niet over alle onderwerpen te rapporteren. De bedrijven hoeven alleen informatie te verstrekken over onderwerpen die relevant zijn voor hun activiteiten en stakeholders. Ook hier heeft de Commissie de teugels iets laten vieren. Bedrijven mogen zelf bepalen wat ‘materieel’ is, oftewel welke onderwerpen van toepassing zijn. De EFRAG heeft voorgesteld om een aantal onderwerpen verplicht te maken voor rapportage, maar de Commissie heeft dit iets afgezwakt. Er is nog steeds een aantal verplichte onderdelen waarover alle bedrijven moeten rapporteren, maar zij mogen verder zelf beslissen welke onderwerpen nog meer relevant zijn.

Minder verplichte onderdelen

In het concept waren nog meer onderdelen die verplicht openbaar gemaakt moesten worden. Zo moesten bedrijven een biodiversiteit transitieplan opstellen, maar de EU-Commissie heeft besloten meerdere punten vrijwillig te maken.

Lees ook: Duurzaamheidscertificering: steeds belangrijker, maar vrijblijvend

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin