Skip to content

EU produceert minder vlees en zuivel

De zuivelproductie in de Europese Unie neemt dit jaar met 0,5% af. En de vleesproductie in de EU daalt met 3%.

De EU verwacht de grootste daling in de productie van varkensvlees; -5% naar 22,4 miljoen ton. Foto: Canva premium

De EU verwacht de grootste daling in de productie van varkensvlees; -5% naar 22,4 miljoen ton. Foto: Canva

De zuivelproductie in de Europese Unie neemt dit jaar met 0,5% af. En de vleesproductie in de EU daalt met 3%.

Dat blijkt uit de prognose die de Europese Commissie voor de korte termijn heeft gepubliceerd. De productiedaling is het gevolg van de extreme droogte dit jaar en ziektenuitbraken, verklaart de Commissie. Door de droogte hebben veehouders minder voer kunnen produceren en dat leidt uiteindelijk tot een kleinere veestapel.

Meer melk per dier

Hoewel als gevolg van de krappe beschikbaarheid en daardoor dure voer minder zuivel wordt geproduceerd, gaat de EU er vanuit dat koeien dit jaar meer melk per dier produceren. De gemiddelde productie per koe wordt 0,4% hoger dan vorig jaar geschat op 7.603,9 kilo.

Volgend jaar mikt de Commissie op een iets grotere stijging naar 7651,2 kilo melk per koe. De totale productie zal dan evenwel nog wat verder (0,2%) zakken naar 152,6 miljoen ton. Deze verwachting is gebaseerd op een verdere terugloop in het aantal koeien naar 19,6 miljoen stuks in 2023.

Vleesconsumptie zakt

De vleesproductie in de EU daalt dit jaar naar 43 miljoen ton, denkt de Europese Commissie. Volgend jaar houdt men rekening met een verdere daling van 0,5%. Gelijke tijd gaat ook de consumptie van vlees omlaag. Dit jaar voorzien de rekenmeesters in de EU een gemiddelde vleesconsumptie van 67,1 kilo per persoon. Dat is 1 kilo per persoon minder dan vorig jaar. Volgend jaar zien ze de consumptie nog iets verder zakken tot net onder de 67 kilo per persoon.

De EU verwacht de grootste daling in de productie van varkensvlees; -5% naar 22,4 miljoen ton. Volgend jaar wordt rekening gehouden met een verdere daling van 0,7% naar iets minder dan 22,3 miljoen ton. Bij pluimveevlees zakt de productie volgens deze cijfers met bijna 1% naar 13,2 miljoen ton, terwijl de rundvleessector 0,6% minder vlees oplevert met 6,8 miljoen ton.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin