Skip to content

EU wil meer lokale soja, maar oogst minder

De EU teelde dit jaar voor het eerst op meer dan 1 miljoen hectare sojabonen. Toch zakte de productie naar het laagste niveau sinds 2017.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Sojaoogst in Nederland. Het areaal soja in de EU is dit jaar met bijna 20% uitgebreid naar ruim 1,1 miljoen hectare. - Foto: Cor Salverius Fotografie premium

Sojaoogst in Nederland. Het areaal soja in de EU is dit jaar met bijna 20% uitgebreid naar ruim 1,1 miljoen hectare. - Foto: Cor Salverius Fotografie

De EU teelde dit jaar voor het eerst op meer dan 1 miljoen hectare sojabonen. Toch zakte de productie door droogte naar het laagste niveau sinds 2017.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistische bureau Eurostat.

EU wil meer soja telen en minder importeren

De EU wil de lokale productie van soja bevorderen om minder te hoeven importeren uit onder meer Brazilië en de Verenigde Staten. Nederland is de grootste importeur van soja in de EU, en haalt bijvoorbeeld bijna 90% van de benodigde soja uit deze twee landen.

De totale opbrengst aan soja in de EU daalt in 2022 volgens Eurostat naar zo’n 2,6 miljoen ton. Deze hoeveelheid is niet zo veel groter dan de vrachten die jaarlijks vanuit Brazilië naar Nederlandse zeehavens komt. Daarvan gaat ongeveer een kwart door naar andere landen.

Lees ook: Teelt sojabonen verdubbeld in Nederland

Areaal in EU met 20% gegroeid

Het areaal soja in de EU is dit jaar met bijna 20% uitgebreid naar ruim 1,1 miljoen hectare, volgens de cijfers van Eurostat. De gemiddelde opbrengst per hectare bleef echter steken op zo’n 2,3 ton per hectare. Dat is de laagste opbrengst in meer dan tien jaar. Vooral in Roemenië viel de oogst tegen als gevolg van droogte, maar ook in Frankrijk en Kroatië.

Meeste Europese soja komt uit Italië

De belangrijkste producent van soja in de EU is Italië. Daar is dit jaar ongeveer 38% van alle Europese sojabonen geproduceerd. Het areaal is er met een kwart uitgebreid naar bijna 357.000 hectare. De opbrengsten vallen daar ook lager uit dan in 2021. Met 2,7 ton per hectare vallen de opbrengsten in Italië echter lang niet zo tegen als in andere belangrijke productiegebieden.

In Roemenië blijven de opbrengsten volgens de cijfers zelfs steken om amper 1,6 ton per hectare. Frankrijk is de op een na grootste sojaproducent in de EU. Daar vallen de opbrengsten zwaar tegen met 2,1 ton per hectare.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin