Skip to content

Europa slacht minder varkens in eerste kwartaal 2023

Europese bedrijven slachtten in de eerste drie maanden van 2023 57,05 miljoen varkens, 4,77 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2022.

Updated on:
Business
Nieuws
Ook in Nederland nam het aantal varkensslachtingen af. - Foto: Bert Jansen

Ook in Nederland nam het aantal varkensslachtingen af. - Foto: Bert Jansen

Europese bedrijven slachtten in de eerste drie maanden van 2023 57,05 miljoen varkens. Dat zijn er 4,77 miljoen minder dan in het eerste kwartaal van 2022, een daling van 7,7%.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De daling is in bijna alle EU-landen terug te vinden. Alleen in Griekenland en Zweden nam het aantal slachtingen toe.

Varkenshouderij-grootmacht Denemarken leverde het meest in. Daar daalde het aantal slachtingen in het eerste kwartaal van 2023 met 16%, ofwel 4,17 miljoen varkens. In Duitsland daalde het aantal slachtingen met 8% naar 11,1 miljoen dieren. En waar groei verwacht werd in het grootste varkensland van Europa, leverde zelfs Spanje in. Daar werden 1,4 miljoen dieren minder geslacht. Dat is een daling van 9%.

Nederland slacht 3,7% minder varkens

Ook in Nederland daalde het aantal geslachte varkens. In de eerste 22 weken van dit jaar zijn bij Nederlandse slachterijen 245.643 varkens minder aangevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat lijkt weinig in vergelijking bij de miljoenen in andere landen, maar evengoed is dat al de productie die in een korte werkweek wordt gehaald. Procentueel uitgedrukt is het aantal slachtingen 3,7 lager dan vorig jaar of gemiddeld per week gezien 11.166 minder.

Krapte op varkensmarkt houdt aan

Die situatie zal ook niet meteen kantelen. Ingewijden verwachten dat de krapte op de varkensmarkt nog zeker acht weken aanhoudt. Een blik op de biggenmarkt leert namelijk dat er sinds week 4 of 5 een krapte was aan biggen. Daardoor konden varkenshouders hun stallen niet vol leggen.

Een factor die daarnaast van belang is, is de export. Die bedroeg in de eerste 22 weken van dit jaar gemiddeld 17.291 dieren per week. Maar als dit oploopt naar 20.000 of 25.000 dieren, omdat bijvoorbeeld Duitsland aan de varkens trekt, dan kan de druk op de aanvoer op Nederlandse slachterijen de komende weken toenemen.

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin