Skip to content

Europese Commissie wil verminderen voedselverspilling verplichten

De Europese Commissie komt met een voorstel om lidstaten te verplichten om de voedselverspilling te verminderen.

Nieuws
Food
Bij consumenten en retail moet de voedselverspilling afnemen met 30% in 2030, in vergelijking met 2020, wil de Europese Commissie. - Foto: Canva/Fertnig

Bij consumenten en retail moet de voedselverspilling afnemen met 30% in 2030, in vergelijking met 2020, wil de Europese Commissie. - Foto: Canva/Fertnig

De Europese Commissie komt met een voorstel om lidstaten te verplichten om de voedselverspilling te verminderen. Het weggooien van voedingsmiddelen moet in de verwerking en productie met 10% afnemen voor 2030.

Ook bij consumenten en retail moet de voedselverspilling afnemen met 30% (per hoofd van de bevolking), in vergelijking met 2020. De Commissie wil dat er wettelijke, bindende doelstellingen komen om voedselverspilling in te perken. Hiermee hoopt ze dat voedselverspilling in alle lidstaten daadwerkelijk afneemt.

Vorige richtlijnen werkten niet

In 2018 is de Waste Framework Directive (WFD) herzien en zijn er doelen vastgesteld om onder anderen voedselverspilling tegen te gaan. Ook in de Farm To Fork-strategie is dit opgenomen. In het nieuwe voorstel schrijft de Europese Commissie nu dat lidstaten nauwelijks stappen hebben gemaakt. Zij stelt nu dat het doel misschien te onduidelijk was en dat er te weinig ruimte was in de regelgeving om ‘effectieve acties’ te ondernemen.

Prijskaartje van € 132 miljoen aan voedselverspilling

In de EU wordt jaarlijks bijna 59 miljoen ton voedsel weggegooid. Per inwoner is dat 131 kilo. De Commissie heeft laten berekenen dat deze verspilling een geschatte marktwaarde heeft van € 132 miljoen. 53% van de voedselverspilling vindt plaats bij huishoudens en 20% bij de verwerking en productie.

Nog meer voorstellen ingediend

Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Europese Raad. Die geven feedback en dan komt de Commissie met een definitief voorstel. Naast het voorstel over voedselverspilling heeft ze ook voorstellen gedaan voor een wet op bodemmonitoring, het toestaan van een aantal NGT-technieken (New Genomic Technique) en het verminderen van textielafval.

Lees ook: Minister Adema wil extra aanpak voedselverspilling

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin