Skip to content

Europlant: aardappelrassen met weinig koolhydraten

Updated on:
Akkerbouw
Nieuws
Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Het Duitse veredelingsbedrijf Europlant heeft aardappelen gekweekt die minder koolhydraten bevatten.

De aardappelen passen volgens het veredelingsbedrijf in een dieet van consumenten die minder energierijk willen eten om overgewicht te voorkomen.

Koolhydraatarm dieet

Europlant heeft twee rassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten. Het ras Coronada is een stevigkokend ras met een milde smaak. Dit ras wordt op de markt gebracht onder de naam Linella. Het andere ras is Montana. Dat is volgens Europlant een smakelijke, stevig kokende aardappel. Volgens directeur Jörg Renatus van Europlant Pflanzenzucht is er veel vraag naar deze aardappelen. “Mensen die een koolhydraatarm dieet waarderen, hebben nu een alternatief.”

Klassieke veredeling

De rassen Coronada en Montana zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie. Volgens Europlant bevatten de aardappelen minstens 30% minder energie dan aardappelrassen die daar niet op zijn veredeld.

Het Nederlandse veredelingsbedrijf Agrico bracht in 2015 aardappelen op de markt met koolhydraten die langzaam worden afgebroken door het lichaam. Dat gebeurde onder de merknaam Carisma, zegt directeur Jan van Hoogen. “Carisma-aardappelen hebben een lage glycemische index. Dat past bij diabetes-patiënten. Voordat je zo’n gezondheidsclaim op je verpakking mag zetten, moet dat eerst worden bewezen. Dat kost extreem veel geld in Europa. Daarom brengen we Carisma niet meer op de markt in Europa, wel in Australië. In de VS gebeurt dat onder de naam CarbSmart. De gezondheidsclaim is bewezen in onderzoek dat is uitgevoerd buiten Europa.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin