Skip to content

Fonterra laat CO2-uitstoot met 6,5% dalen

RMO op weg naar een productielocatie van Fonterra in Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP premium

RMO op weg naar een productielocatie van Fonterra in Nieuw-Zeeland. - Foto: ANP

Fonterra heeft zijn CO2-uitstoot door stoken van kolen in productielocaties afgelopen jaar met 11% zien dalen.

Dat meldt de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming een week voor publicatie van haar jaarcijfers. De daling is vooral te danken aan de ombouw van de melkpoederfabriek in Te Awatmutu. Deze productielocatie draait niet langer op kolen maar op houtpellets. Aan de ombouw hing een prijskaartje van zo’n € 6,5 miljoen.

30% emissiereductie in 2030

De totale CO2-uitstoot van Fonterra daalde met 6,5% ten opzichte van 2018. Doel is om de totale uitstoot in 2030 met 30% te hebben verlaagd. Momenteel draaien nog negen fabrieken van Fonterra op kolen. De zuivelonderneming geeft aan dat de laatste fabriek in 2037 moet zijn overgeschakeld op een schonere energiebron.

Meer melkgeld bij verduurzaming

Fonterra stimuleert ook verduurzaming op het erf van de leden-melkveehouders. Dit seizoen komt dat voor het eerst tot uiting in de melkprijs. Los van een vergoeding voor de kwaliteit van de melk komen veehouders ook in aanmerking voor een vergoeding op basis van zorg voor milieu, dieren, mensen en maatschappij. Dit seizoen gaat het om een totale plus van maximaal een halve cent per kilo melk. Voor een gemiddeld Nieuw-Zeelands melkveebedrijf komt dit neer op een plus van ruim € 10.000. Het gaat hier wel om een herverdeling van melkgeld.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin