Skip to content

Verstegens duurzame reis: interne én extern focus

Verstegen zet in op het transparanter maken van de ketens. Ook intern wordt aandacht besteed aan duurzaamheid.

Updated on:
Interview
Sustainable food
Verstegen premium

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer van Verstegen. Foto: Dennis Wisse

Veranderingen moet je doorvoeren bij de bron, vindt Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager van Verstegen Spices & Sauces. Daarom heeft ze ingezet op transparantie in de ketens. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan regeneratieve landbouw, het tegengaan van voedselverspilling en duurzame verpakkingen. Ook intern is er focus op duurzaamheid, bijvoorbeeld door middel van sportlessen en het uitdelen van maandverband.

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer van Verstegen, is zich in haar toenmalige functie als inkoopmanager, 23 jaar geleden, al gaan verdiepen in het verbeteren van duurzaamheid in de supply chains. Ze merkte dat de ketens van Verstegen behoorlijk complex en ondoorzichtig waren. Om haar functie goed te vervullen, was het in haar ogen nodig om de ketens korter en helderder te maken. “Dat is de enige manier waarop ik bij de bron veranderingen kon doorvoeren”, legt Van Keep uit. Inmiddels zijn er al veel successen geboekt.

Wat ben je gaan doen om de duurzaamheid in de supply chains te verbeteren?

“Ik ben gaan kijken welke schakels in de keten geen, of minder waarde hebben en of deze vervangen kunnen worden. Vervolgens probeerde ik de boeren te bereiken. Ik vertelde hen welke onderwerpen wij als Verstegen belangrijk vinden, zoals voedselveiligheid. Daarnaast wilde ik ervoor zorgen dat de boeren beloond werden voor het verbeteren van de toegevoegde waarde. Daar ben ik rond 2003 mee gestart en eigenlijk zijn wij nog steeds bezig om de transparantie verder te verbeteren.”

Wat zijn de grootste uitdagingen?

“Onze grondstoffen komen uit Indonesië, China, India, Noord-Afrika en Midden-Amerika. Maar de afstand tussen ons en de boer is niet alleen geografisch heel groot. Het gaat ook om een andere manier van denken. En tussen ons en de boeren zitten schakels, die ook mee moeten in het transitieproces. We kunnen niet met al onze boeren en boerinnen het gesprek aangaan, maar we willen hen wel vertellen waarom bijvoorbeeld voedselveiligheid en milieuvraagstukken belangrijk voor ons zijn. Daarbij gaat het over allerlei onderwerpen, zoals een gezonde bodem, water, het omgaan met extremen in klimaat en biodiversiteit.”

Foto: Verstegen Spices & Sauces

Verbeteringen in de keten

Wat hebben jullie gedaan om de keten te verbeteren?

“We hebben partners gezocht in de landen waar onze specerijen hun oorsprong vinden. Dat is echt van cruciaal belang. Zo hebben wij samen met twee medewerkers in Indonesië de hele nootmuskaatketen transparant gemaakt. Als boeren aan de gewenste kwaliteit voldoen, dan krijgen ze premium betaald. Dat is vastgelegd in een blockchain. We zijn bezig hetzelfde te doen met witte peper. Ook hebben we in Indonesië een voedselbos aangelegd en trainen we boeren om minder chemicaliën te gebruiken en de teelt van verschillende gewassen te combineren om de bodem gezonder te maken. In Midden-Amerika werken we samen met een coöperatie om forest farming te stimuleren, dus het combineren van bos met beplanting.

Als boeren aan de gewenste kwaliteit voldoen, dan krijgen ze premium betaald

Ook zijn we bezig met programma’s om kinderarbeid te bestrijden en om boeren tools te geven om te werken met regeneratieve landbouw. In Afrika hebben we soortgelijke projecten. Tenslotte zijn we ook in Nederland aan het kijken hoe we van monoculturen naar regeneratieve toepassingen kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld strokenteelt of biologisch telen.”

In Indonesië heeft Verstegen de nootmuskaatketen transparant gemaakt. Foto: Verstegen Spices & Sauces

Duurzaam bedrijfspand

Welke stappen hebben jullie binnen het bedrijf genomen om de duurzaamheid te vergroten?

“Intern gaat het onder meer om onze Scope 1 en scope 2-uitstoot. Ons kantoorgebouw is helemaal verduurzaamd. We hebben een warmtepompsysteem, spouwmuurisolatie, ledverlichting, aanwezigheidssensoren en zijn nu bezig met zonnepanelen tegen de gevel. De parkeerplaatsen zijn verduurzaamd door tegels eruit te halen en er sedum in terug te brengen. We hebben twee panden die we niet gebruikten gesloopt en daarvoor in de plaats hebben we een voedselbos geplant. Richting de toekomst willen we graag volledig van het gas af. Dat is in ons kantoorgebouw gelukt, maar nog niet in onze productie. Wij willen bewijzen dat datgene wat je doet goed is. Daarom zijn we Ecovadis gecertificeerd op niveau goud.”

Kijken jullie ook naar een duurzame werkomgeving voor de medewerkers?

“Jazeker! We besteden veel aandacht aan het verbeteren van hun vitaliteit. Onze werknemers kunnen sporten binnen onze eigen organisatie en deelnemen aan yogalessen. Bij duurzaamheid gaat het soms ook gewoon over hele basale zaken, die wel heel erg van belang kunnen zijn. Zo bieden we sinds kort maandverband aan onze vrouwelijke medewerkers aan.”

Afvalvermindering

Wat doen jullie op het gebied van afvalvermindering?

“We zijn heel erg bezig met het scheiden van afval. Wij voorzien onze verpakkingen van etiketten en die hebben dragermateriaal. Dat is dat gelige papier, dat achterblijft als je een etiket afhaalt. Vroeger ging dat bij het restafval, nu verzamelen wij het. Vervolgens gaat het materiaal terug naar de leverancier, die het opnieuw verwerkt. Ook gebruiken wij intern emmers om iets van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Vroeger gingen deze na gebruik bij het restafval. Nu verzamelen wij ze en worden ze gerecycled, waarna we ze opnieuw kunnen gebruiken.”

Verstegen kijkt naar verspilling in de breedste vorm: het verminderen van afval, het tegengaan van fouten in de productie en het voorkomen van verspilling van talent en van tijd. Foto: Verstegen Spices & Sauces

Wat zijn jullie speerpunten voor de komende jaren?

“We hebben 33 ambities, maar onze drie belangrijkste pijlers zijn: klimaatvraagstukken, het tegengaan van verspilling en het verduurzamen van onze verpakkingen. Op het gebied van klimaat zetten we in op groene ketens. We hebben een SBTI-aanvraag ingediend en gaan een plan maken om onze scope 3 te verminderen. Een belangrijk onderdeel daarvan is regeneratieve landbouw. Wij gaan kijken hoe wij onze leveranciers hiervoor tools kunnen geven. Daarnaast kijken we naar verspilling in de breedste vorm: het verminderen van afval, het tegengaan van fouten in de productie en het voorkomen van verspilling van talent en van tijd. Dus: hoe kun je efficiënter werken? Maar het allermoeilijkst is misschien wel het verder verduurzamen van onze verpakkingen. We proberen mono-materiaal te gebruiken en weggooi-adviezen te geven, maar het blijft een lastig vraagstuk. De meest duurzaamste verpakking is immers geen verpakking.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin