Skip to content

Een duurzaamheidsmanager is ‘license to operate’

Een duurzaamheidsmanager is inmiddels geen nice-to-have meer, maar een license to operate. Hoe belangrijk is deze functie?

Updated on:
Interview
Sustainable food
duurzaamheidsmanager premium

Jolanda Dings, duurzaamheidsmanager bij Lamb Weston. Foto: Lamb Weston

Een duurzaamheidsmanager is inmiddels geen nice-to-have meer, maar een license to operate. Hoe belangrijk is deze functie? Wat zijn de grootste ontwikkelingen? En welke kansen en bedreigingen zijn er op het gebied van duurzaamheid?

De arbeidsmarkt is volop in beweging: van hoe en waar we een baan vinden tot de vaardigheden die werkgevers zoeken. LinkedIn heeft een overzicht gemaakt van de twintig snelst groeiende functies in Nederland. Op nummer één staat de specialist talentenwerving, gevolgd door de datasteward en de productanalist. Maar ook de functie van duurzaamheidsmanager is populair. Deze staat op de zesde plaats.

In dit eerste deel van de serie ‘De Duurzaamheidsmanager’ vertellen duurzaamheidsmanagers Cecile Theunissen (Appèl), Marianne van Keep (Verstegen) en Jolanda Dings (Lamb Weston) over het belang van hun functie, de belangrijkste ontwikkelingen en de kansen en bedreigingen die zij zien.

Belang van een duurzaamheidsmanager

Hoe belangrijk is een duurzaamheidsmanager voor een bedrijf?

Theunissen: “Heel belangrijk. Uit alles blijkt dat we niet op deze manier kunnen doorgaan. Maar bepalen hoe dan wel is complex. Er komt steeds meer kennis beschikbaar en ook de noodzaak om te veranderen neemt toe. De uitdagingen waar je als bedrijf mee te maken krijgt, zijn niet aan één specialisme gebonden en moet je integraal benaderen. Ook neemt de wetgeving in een sneltreinvaart toe. Een duurzaamheidsmanager is op dit moment nog heel belangrijk: het helpt je om een toekomstbestendige richting te kiezen. Zodat het in de toekomst vanzelfsprekend is en er uiteindelijk geen duurzaamheidsmanager meer nodig is.”

Duurzaamheidsmanager Cecile Theunissen. Foto: Van Assendelft Fotografie

Jolanda Dings: “Duurzaamheid is geen sprint, maar een marathon. Het bepalen van je visie is het allerbelangrijkst. Je moet prioriteiten stellen om focus te creëren. Daarbij zijn eigenschappen als consistentie en doorzettingsvermogen cruciaal. Een duurzaamheidsmanager bewaakt dit traject, inspireert, coördineert en communiceert.”

Marianne van Keep: “Hoe belangrijk de rol van een duurzaamheidsmanager is, hangt heel erg af van de duurzame volwassenheid van een bedrijf. Zelf vind ik het heel belangrijk om bij het verbeteren van de duurzaamheid niet alleen naar onze relatie met boeren te kijken, maar ook naar de duurzaamheid binnen ons eigen bedrijf. Daarbij gaat het om onderwerpen als het verminderen van afval en energieverbruik, een duurzaam leasebeleid en het tevredenstellen van medewerkers.”

Marianne van Keep werkt bij Verstegen Spices & Sauces. Foto: Verstegen Spices & Sauces

Cecile Theunissen: “Een duurzaamheidsmanager is vooral een aanjager, maar ik ben binnen Appèl ook afhankelijk van andere afdelingen. Zoals de inkoopafdeling die daadwerkelijk de duurzame producten inkoopt. En van het management dat bijvoorbeeld een fietsplan voor de medewerkers goedkeurt en besluit om het uit te rollen. Ik doe heel veel voorwerk en probeer een duidelijke richting uit te zetten, die we als bedrijf kunnen realiseren. Het is vooral veel trekken en duwen.”

Bedreigingen

Welke belangrijke bedreigingen zien jullie voor de toekomst?

Jolanda Dings: “De snelle opwarming van de aarde en frequentere weersextremen. We zien een toenemende druk op de beschikbare landbouwgrond en de gemiddelde aardappelopbrengsten dalen al een aantal jaren. Bodemgezondheid wordt steeds belangrijker en daar zetten wij dan ook zwaar op in. Bijvoorbeeld door middel van regeneratieve landbouw, waterefficiency en een verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zijn het terugdringen van voedselverspilling en het gezonder maken van voeding belangrijke uitdagingen.”

En welke kansen zien jullie?

Jolanda Dings: “De CSRD is de grootste en belangrijkste ontwikkeling die ik op dit moment ervaar in mijn vakgebied. Bedrijven kunnen er niet meer aan ontkomen; ze worden per 2025 verplicht om te rapporteren op niet-financiële ‘materiele’ indicatoren. Als je openheid geeft op je materiele thema’s, geen doelen hebt en/of stappen zet om je impact te verbeteren, dan zul je daar een hele goede verklaring voor moeten geven. Dat kan een bedreiging zijn, maar zeker ook een kans.”

Jolanda Dings is sustainability leader bij Lamb Weston EMEA. Foto: Lamb Weston

De CSRD is de grootste en belangrijkste ontwikkeling die ik op dit moment ervaar in mijn vakgebied

Cecile Theunissen: “Duurzaamheid heeft alles te maken met rekening houden met toekomstige kansen en bedreigingen. Hoe beter je hierop inspeelt, hoe relevanter je blijft. De rol van een duurzaamheidsmanager is daarbij essentieel. Zolang deze integrale kijk op de toekomst nog niet verandert, heb je veel baat bij iemand die de expertise bezit en de vertaling voor je maakt naar het toekomstperspectief voor je organisatie.”

Feiten over functie van duurzaamheidsmanager

  • Verantwoordelijkheden: Het ontwikkelen en toezien op de uitvoer van de duurzaamheidsstrategie van een bedrijf;
    Belangrijkste vaardigheden: Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame ontwikkeling en verandermanagement;
    Regio’s met meeste vacatures: Randstad, Brabantse Stedenrij, regio Amsterdam;
    Huidige man-vrouwverhouding: 51% man; 49% vrouw;
    Gemiddelde werkervaring: 2-5 jaar;
    Meest voorkomende eerdere functies: Duurzaamheidsconsulent, projectmanager en accountmanager.

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin