Skip to content

Fonterra mag voortaan melk weigeren

Foto: ANP

Foto: ANP

In Nieuw-Zeeland is de 20 jaar oude Dairy Industry Restructing Act (Dira) door de overheid aangepast.

Deze speciale wet werd in het leven geroepen om concurrenten een kans te bieden na het ontstaan van Fonterra in 2001. De uit een fusie ontstane zuivelgigant was goed voor het collecteren van 96% van de in Nieuw-Zeeland geproduceerde koemelk.

Concurrenten

Een belangrijk onderdeel dat van tafel gaat is het verplicht beschikbaar stellen van melk aan concurrenten. Vanaf juni 2021 is dit niet langer het geval met betrekking tot zuivelondernemingen die jaarlijks meer dan 30 miljoen kilo melk verwerken. Fonterra gaf eerder al aan zijn marktaandeel te hebben zien dalen van 96% naar 82%. Ook is het aantal zuivelondernemingen in Nieuw-Zeeland in de afgelopen jaren toegenomen tot 15. Opvallend is dat – Fonterra en Tatua uitgezonderd – alle ondernemingen deels of geheel in handen zijn van buitenlandse partijen.

Niet verplicht nieuwe leden aan te nemen

Een andere opvallende eis in de Dira was de verplichte aanname van nieuwe leden. Ook dit gaat veranderen. Vanaf juni 2023 hoeft Fonterra niet langer verplicht nieuwe leden aan te nemen. Ook krijgt Fonterra meer vrijheid om melk te weigeren van melkveehouders die ‘de standaard’ niet halen.

In de praktijk stelde de verplichte afname van melk Fonterra nog wel eens voor hoofdbrekens. Zo liggen er plannen voor een melkveebedrijf met 5.500 koeien in het Mackenzie Basin. Fonterra-topman Miles Hurrel gaf eerder al aan zich zorgen te maken over de gevolgen voor het milieu in de regio.

Tegelijk kan zijn onderneming tot op heden niets anders dan de melk gewoon ophalen. Daar komt binnenkort dus verandering in.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin