Fonterra verkoopt melkveebedrijven China

Fonterra is akkoord met de verkoop van zijn melkveebedrijven in China voor een bedrag van omgerekend € 314 miljoen. De verkoop maakt onderdeel uit van de reorganisatie van activiteiten die de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant afgelopen anderhalf jaar heeft doorgevoerd.

De China Youran Dairy Group wil de melkveebedrijven in Ying en Yutian overnemen voor € 290 miljoen. Separaat verkoopt Fonterra een aandeel van 85% in een melkveebedrijf in Hangu aan Beijing Sanyuan Venture Capital voor € 24 miljoen. Sanyuan was al eigenaar van de overige 15% van de aandelen.

De verkoop van de activiteiten aan beide partijen is nog wel afhankelijk van goedkeuring van betrokken autoriteiten. Na goedkeuring verwacht Fonterra de verkoop in het huidige boekjaar af te kunnen ronden.

Nieuw-Zeelandse melk verwaarden

Volgens Fonterra-topman Miles Hurrell heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming met de bouw van de melkveebedrijven haar toewijding aan de ontwikkeling van de Chinese melkveesector getoond. Nu is het aan Chinese partijen om de bedrijven door te ontwikkelen. De verkoop van de melkveebedrijven in China past in Fonterra’s nieuwe strategie waarin de focus ligt op het tot waarde brengen van Nieuw-Zeelandse melk. De verkoopopbrengst wordt gebruikt om de schuldenpositie van de onderneming te verlagen. Volgens de New Zealand Herald investeerde Fonterra in de afgelopen tien jaar rond de € 566 miljoen in de Chinese melkveebedrijven.

China blijft voor Fonterra een van de belangrijkste strategische markten goed voor ongeveer een kwart van zijn afzet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.