Doorgaan naar artikel

Frankrijk trekt half miljard uit voor voedingsindustrie

Frankrijk stelt een fonds met € 500 miljoen in om investeringen in de voedingsindustrie te stimuleren en ondersteunen.

Nieuws
Food
De Franse landbouwminister Marc Fesneau en energietransitieminister Agnes Pannier-Runacher tekenden op de landbouwbeurs in Parijs plannen om de groente- en fruitsector te versterken en te verduurzamen. - Foto: ANP premium

De Franse landbouwminister Marc Fesneau en energietransitieminister Agnes Pannier-Runacher tekenden op de landbouwbeurs in Parijs plannen om de groente- en fruitsector te versterken en te verduurzamen. - Foto: ANP

De voedingsmiddelensector is de grootste economische sector in Frankrijk, maar zit in zwaar weer. De Franse regering komt nu met een groot steunplan, ook gericht op ‘voedselsoevereiniteit’.

De Franse regering gaat een fonds met € 500 miljoen instellen om investeringen in de voedingsindustrie te stimuleren en ondersteunen. De staat draagt € 200 miljoen bij. Daarnaast kunnen voedingsproducenten in nood uitstel van de betaling van sociale lasten en belastingen aanvragen.

Ook komt er steun voor ondernemingen die meer voeding willen exporteren. Daarnaast kan ook de verssector op forse staatssteun rekenen. Dat hebben minister van landbouw Marc Fesneau en staatssecretaris voor industrie Roland Lescure aangekondigd tijdens de zondag afgesloten landbouwshow Salon de l’Agriculture in Parijs.

Frankrijk wil meer zelfvoorzienend worden

De steunmaatregelen sluiten aan bij de grote nadruk die Frankrijk sinds de coronapandemie legt op de zelfvoorzienendheid bij voedsel en tegelijk op een juiste beloning van de boer, benadrukt Fesneau: “De Franse voedingsindustrie is een formidabele troef voor de soevereiniteit bij de voedselvoorziening in ons land. Het steunplan stelt de sector in staat om zich verder te ontwikkelen tot meer duurzame keten voor de voedingsproductie en tegelijkertijd de boeren een betere beloning te bieden.”

Grootste industrie van Frankrijk

De agro-voedingsbranche is de grootste industriële sector in Frankrijk met 437.000 werknemers en een totale omzet van € 198 miljard. “Het is een van de pijlers van onze voedingssoevereiniteit, maar ook een etalage van de Franse kennis en kunde in alle hoeken van de wereld. Tegelijk speelt die sector een centrale rol in de voedingsketen als schakel tussen de primaire producenten, de winkelbedrijven en de consumenten. Onmisbaar voor de creatie van waarde moeten de voedingsbedrijven in staat zijn om te innoveren. Zo kunnen ze voldoen aan de verwachtingen van de consumenten en een groeistrategie voeren op de internationale markten”, legt Fesneaus ministerie uit.

Voedingssector kampt met krimpende marges

Die belangrijke sector wordt geconfronteerd met sterke economische spanningen die de toch al bestaande structurele problemen verergeren. Verzwakt door het krimpen van hun marges, kampen de voedingsbedrijven met een tekort aan investeringen die hun concurrentiekracht ondermijnt en de innovatie en het veroveren van nieuwe markten in de weg staat.

Fesneau: “Het is essentieel om snel weer een positieve groeidynamiek op te pakken, de noodzakelijke ecologische, energie- en milieutransitie te bewerkstelligen, innovatie aan te zwengelen, te beantwoorden aan de verwachtingen van de consument en waardecreatie ten dienste van de agrarische productie te bereiken. De overheid staat aan de kant van de agro-voedingsspelers om de concurrentiekracht van de sector en onze voedingssoevereiniteit te versterken. We zullen echter niets bereiken zonder de vastberadenheid van alle spelers om gelijk op te gaan in deze richting en te werken aan gezamenlijke innoverende oplossingen.”

Steun voor Franse groente- en fruitsector

Het steunplan voor de voedingsindustrie was niet het enige dat de bewindsman voor landbouw tijdens de beurs Sial aankondigde. Een paar dagen eerder had hij al uitgebreide steun aangekondigd voor de groente- en fruitsector, ook om Frankrijk minder afhankelijk te maken van buitenlandse aanvoer. Frankrijk is nu 14 procentpunten minder zelfvoorzienend dan in 2000. Fesneau wil dat de sector tot 2030 5 procentpunten en in de vijf jaar daarna nog eens 5 punten herovert.

De minister trekt ook daarvoor de beurs met ‘in principe’ € 200 miljoen steun, met opnieuw een milieu- en energietransitie als centraal doel. Dat geld gaat onder meer naar investeringen in efficiëntere, maar ook groenere en innovatieve machinerie, modernisering en minder CO2-uitstoot van kassen, vernieuwing van en robuustere boomgaarden en onderzoek naar betere teeltmethoden en gewassen. “Het is noodzakelijk dat we in eigen land meer én beter gaan produceren”, benadrukt de bewindsman tot slot.

Lees ook: Fransen zetten in op eiwitproducten van erwten en tuinbonen

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin