Doorgaan naar artikel

Franse consumentenbond: verplicht Nutri-Score in EU

De Franse consumentenbond wil dat de EU de Nutri-Score verplicht gaat stellen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Nutri-Score in EU premium

Foto: ANP

De Franse consumentenbond UFC-Que Choisir wil dat de EU de Nutri-Score verplicht gaat stellen.

Volgens de bond heeft het logo ‘geleid tot een gunstig effect op de recepten van de voedingsindustrie en is de voedingskwaliteit aanzienlijk toegenomen in de sectoren waar de Nutri-Score grotendeels wordt vermeld’.

Nutri-Score in Frankrijk

De bond signaleert ‘een zeer belangrijke verbetering van de voedingskwaliteit bij de drie categorieën waar de Nutri-Score in Frankrijk het meest wordt gebruikt: bij graanrepen met 43% vermelding, bij speciaal-brood en biscuit (61%) en bij ontbijtgranen (97%). Sinds 2015 is het aantal A- en B-aanduidingen bij ontbijtgranen vervijfvoudigd en bij graanrepen verdubbeld. Een voorbeeld zijn de graanrepen van Nestlé die door de vermindering van de hoeveelheden vetstoffen, suiker of zout nu een B- of C- score hebben.

Aan de andere kant is bij voedingsproducten waar de Nutri-Score nog weinig voorkomt, ook de voedingswaarde nauwelijks toegenomen, constateert UFC-Que Choisir.

Facultatieve karakter van de Nutri-Score vormt rem

“Het facultatieve karakter van de Nutri-Score vormt een rem op de verbetering van de recepten”, denkt de bond dan ook. UFC- Que Choisir vraagt de Franse regering om de Nutri-Score te bepleiten tegenover de Europese autoriteiten en om er bij de Europese Commissie op aan te dringen dit verplicht te maken in de Europese Unie.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin