Honderd leden van het Franse parlement hebben president Emmanuel Macron een brandbrief gestuurd over de afbraak van de suiker- en bio-energiesector.
“Die agro-industriële kracht is in levensgevaar: vier suikerfabrieken binnen een jaar gesloten, bijna een derde van de bietenoogst in gevaar door de vergelingsziekte waar boeren hun planten niet doeltreffend tegen kunnen beschermen.”
Frankrijk is het belangrijkste landbouwland waar de suiker/bio-energiesector ook een grote bijdrage aan levert, aldus de brief. Frankrijk telt op zijn totale grondgebied 26.000 bietentelers en 21 suikerfabrieken die werk bieden aan 45.000 mensen. Het land is daarmee ook de grootste Europese fabrikant van suiker en bio-ethanol. De export daarvan levert het land een overschot van meer dan € 1 miljard per jaar op.
“Macron hamert voortdurend op een machtige food- en agribusiness om het land te kunnen voeden. De suiker/bio-energie sector levert daar ook een bijdrage aan op het gebied van de voedselvoorziening, landbouw of schone energie. Die beantwoordt ook aan de behoeften van de bevolking op het platteland en voldoet aan de hoogste eisen, zowel op het land als in de fabrieken.”
“Maar die uitmuntendheid is in levensgevaar’, schrijven de Kamerleden. “Eens de leider op Europees niveau, is de sector nu de meest verzwakte in Europa. De strijd tegen insecten en plagen laat onze boeren geen werkbare oplossing.”
“Zonder bescherming tegen de luizen die de vergelingsziekte veroorzaken zijn er geen bieten meer, zonder bieten zijn er geen suikerfabrieken meer, zonder fabrieken is er geen suiker, hygiënische alcohol, bio-ethanol of zelfs veevoer voor onze veehouders meer.”
De Franse Kamerleden stellen daarbij dat de buurlanden Duitsland, België en Nederland ‘op een pragmatische en snelle manier hebben gereageerd door tijdelijke vrijstellingen te verkrijgen om vergelingsziekte het hoofd te bieden.
“Frankrijk houdt vast aan een strikte regelgeving, waardoor het risico groot is dat de suiker- en ethanolindustrie gaat verdwijnen. Laten we met de grootste urgentie dit virus van de agrarische neergang stoppen. Stel de onmisbare middelen beschikbaar voor deze sector.”