Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina: 2023 uitdagend begonnen

FrieslandCampina 2023

De start van het lopende jaar was volgens FrieslandCampina moeizaam. Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina verwacht in de tweede helft van het jaar blijvende druk op de volumes, maar geen additionele nadelige gevolgen van afwaardering van voorraden.

Dat heeft CEO Jan Derck van Karnebeek woensdagavond aan de leden gemeld op een ledenbijeenkomst. Het bedrijf houdt zich aan een eerder dit jaar afgegeven verwachting voor het lopende jaar.

Moeizame start van het jaar voor FrieslandCampina

De start van het lopende jaar was volgens FrieslandCampina moeizaam, en gekleurd door inflatie en lagere volumes, waardoor basiszuivelprijzen sterk gedaald zijn. Voorraden moesten voor lagere prijzen worden verkocht dan ze waren geproduceerd, wat het resultaat van de businessgroepen Food & Beverage en Trading drukt. Omdat het verschil tussen garantieprijs en basiszuivelprijzen nu kleiner wordt, zal dit effect in de tweede helft van het jaar niet meer optreden, zo is de verwachting.

De ledenraad heeft groen licht gegeven voor de rente-opslag van 3,25% op de ledencertificaten vanaf 1 juni dit jaar. De totale rente komt daarmee op 7,020%.

Veranderingen in organisatie

Trienke Elshof-Witteveen wordt in december lid van het bestuur van de coƶperatie.
Zij is bekend als bestuurder van LTO Noord. Om belangenverstrengeling te voorkomen zal ze de functie voorzitter van het bestuur van regio Noord van LTO Noord neerleggen per 12 december.

Onder leiding van de nieuwe CEO Jan Derck van Karnebeek wordt de topstructuur van het management vereenvoudigd. Roel van Neerbos, president van de business group Food & Beverage, vertrekt per 1 november en wordt niet opgevolgd. Deze functie vervalt. De executive board wordt daarmee weer kleiner, deze bestond sinds vorig jaar uit vijf personen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin