Skip to content

FrieslandCampina en Agrifirm doen proef met haver- en sojateelt

FrieslandCampina en Agrifrim starten in 2023 met een proef voor haver- en sojateelt voor plantaardige producten.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Dit jaar deed één melkveebedrijf al mee aan een kleinschalige proef met de teelt van haver voor FrieslandCampina. - Foto: Henk Riswick premium

Dit jaar deed één melkveebedrijf al mee aan een kleinschalige proef met de teelt van haver voor FrieslandCampina. - Foto: Henk Riswick

FrieslandCampina en Agrifrim starten in 2023 met een proef voor haver- en sojateelt voor plantaardige producten. Leden-melkveehouders van de zuivelonderneming gaan die gewassen telen.

Dat meldt FrieslandCampina in zijn nieuwsbrief. Doel van de pilot is ervaring opdoen met de teelt en oogst van deze gewassen, en met de verwerking van plantaardige producten.

Sojatelers in Zuid-Nederland gezocht

Dit jaar deed één melkveebedrijf al mee aan een kleinschalige proef met de teelt van haver. Voor de nieuwe pilot in 2023 zoekt FrieslandCampina ongeveer dertig leden, die naast de melkveetak ook aan akkerbouw willen doen.

Voor de teelt van haver kunnen leden uit het hele land zich aanmelden. Omdat soja nog een relatief nieuw gewas is in Nederland en de groeicondities het gunstigst zijn in het zuiden van het land, zoekt FrieslandCampina voor deze teelt leden in Zeeland, Brabant en Limburg.

Lees ook: Teelt sojabonen verdubbeld in Nederland

Grondstof voor plantaardige producten FrieslandCampina

Doel is om de oogst te verwerken in plantaardige producten van FrieslandCampina. Daarbij wordt samen met de leden gekeken hoe de haver- en sojateelt bevalt, wat eventueel nodig is aan ondersteuning, hoe de logistiek verloop en of de uiteindelijke kwaliteit van de gewassen voldoet aan de eisen voor verwerking.

FrieslandCampina geeft aan dat deelnemers een marktconforme prijs betaald krijgen. Agrifirm begint binnenkort met het werven van deelnemers aan de pilot.

Lees ook: FrieslandCampina en De Nieuwe Melkboer gaan samenwerken

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin