Doorgaan naar artikel

Fuite wil Gosschalk geheel overnemen

Fuite heeft toestemming gevraagd voor aankoop van alle aandelen in Gosschalk. Foto: Koos Groenewold premium

Fuite heeft toestemming gevraagd voor aankoop van alle aandelen in Gosschalk. Foto: Koos Groenewold

Veevoerbedrijf Gebroeders Fuite wil slachterij Gosschalk geheel overnemen.

Dat blijkt uit de melding die het bedrijf heeft gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Fuite en Gosschalk hebben op 3 april een aanvraag ingediend bij de mededingingsautoriteit voor toestemming voor de overname. Daarbij wordt expliciet genoemd dat Fuite Family ‘uitsluitende zeggenschap’ wil verkrijgen over zowel Gosschalk Beheer BV als Clara BV. Die laatste is een foodservicebedrijf dat zich richt op levering van Nederlands rund- en varkensvlees aan de horeca, retail en cateringbedrijven. Voor die uitsluitende zeggenschap vraagt Fuite toestemming voor de aankoop van alle aandelen in Gosschalk.

VanDrie Group

De ingeslagen weg is daarmee anders dan de invulling die VanDrie Group en Gosschalk eerder aan hun voorgenomen samenwerking wilden geven. Bij de intentieverklaring daarvoor lieten beide bedrijven desgevraagd weten de verwerving van het meerderheidsbelang niet te zien als een overname, maar als samenwerking tussen twee familiebedrijven.

Verder dan een intentieverklaring kwam het daarbij niet. Nog voor de deal beklonken was, gooiden acute liquiditeitsproblemen roet in het eten. Die ontstonden als gevolg van het faillissement van een Deense afnemer. VanDrie wilde geen extra financiële middelen verstrekken om dat gat te dichten, waarna Gosschalk de intentieverklaring opzegde. Twee dagen later werd bekend dat Fuite de noodlijdende slachterij in Epe wilde overnemen.

Belanghebbenden kunnen tot 13 april schriftelijk bij ACM reageren op de aangevraagde overname. Daarna zal de mededingingsautoriteit een besluit nemen.

Beheer
WP Admin