Skip to content

Fusie grote Franse supermarkten strandt

Updated on:
Geen categorie
Nieuws
Carrefour, ook één van de grootste supermarktbedrijven ter wereld, vindt de voorstellen van de eigenaren van Auchan niet aanvaardbaar. Foto: ANP premium

Carrefour, ook één van de grootste supermarktbedrijven ter wereld, vindt de voorstellen van de eigenaren van Auchan niet aanvaardbaar. Foto: ANP

Een plan voor een fusie van de grote Franse supermarkten Carrefour en Auchan is gestrand.

Carrefour, ook één van de grootste supermarktbedrijven ter wereld, vindt de voorstellen van de eigenaren van Auchan niet aanvaardbaar. De Franse supermarkten verliezen gestaag terrein, in eigen land met name aan discounters als Aldi en Lidl maar ook aan gemakswinkels en speciaalzaken. De veelal grote hypermarkten aan de rand van de stad raken ook uit de gratie bij de consument. De eigenaren van Auchan, een familie Mulliez, streefde daarom naar een fusie van hun bedrijf met Carrefour. Maar de directie van dat laatste bedrijf ziet daar niets in en heeft de prille onderhandelingen stop gezet.

Auchan kijkt naar andere opties

Auchan heeft laten weten dat het nu kijkt naar mogelijke andere kandidaten voor een schaalvergroting in de Franse winkelwereld: “Wij kijken tegelijkertijd naar het belang van de medewerkers, de bedrijven en de aandeelhoudersfamilie. Wij denken dat de toekomst bestaat uit uitwisselingen, openingen naar anderen en potentieel partnerschappen”, aldus een woordvoerder van de familie die ook achter de sportketen Decathlon staat.

Niet in buitenlandse handen

Carrefour was eerder in gesprek met het Canadese Alimentation Couche-Tard over een mogelijke overname door dat bedrijf. Daar heeft minister van economische zaken Bruno le Maire echter snel een stokje voor gestoken. Hij ziet de grote supermarkten als bedrijven van nationaal belang die niet in buitenlandse handen moeten vallen. Een fusie tussen Carrefour en Auchan zou niet op dat bezwaar stuiten, maar is mogelijk wel weer een probleem voor de concurrentiediensten.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin