Skip to content

Futselaar (SP): burger moet boer beter betalen

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Achtergrond
Frank Futselaar: "We moeten aan de slag met een landbouwakkoord en daar afspraken over maken. - Foto: ANP

Frank Futselaar: "We moeten aan de slag met een landbouwakkoord en daar afspraken over maken. - Foto: ANP

In een serie interviews geven kandidaat-Kamerleden hun visie op het landbouwbeleid. Vandaag deel 10: Frank Futselaar, Socialistische Partij: de burger moet de boer via subsidies betalen voor groene en blauwe diensten

Iedereen in de voedselketen verdient, behalve de primaire producenten, ziet Frank Futselaar (SP), hij vindt dat burgers moeten gaan betalen voor zogenaamde groene en blauwe diensten. Tegelijk ziet hij dat krimp van de veestapel onvermijdelijk is om het stikstofprobleem op te lossen.

Afgelopen zomer zei u nog niet terug te willen keren naar de Kamer, nu staat u toch weer op de lijst bij de SP, wat is er veranderd?

“Klopt, in eerste instantie wilde ik terug het onderwijs in. Maar toen werd mij gevraagd of ik op de lijst wilde, als lijstduwer. Daarop zei ik ‘ja, doe maar nummer 20 of zo, dat werd 19.”

Als u straks toch weer in de Kamer komt, wat is dat het eerste onderwerp wat u aan wilt pakken?

Ik wil dan opnieuw het stikstofdossier oppakken. Dat heb ik de afgelopen jaren ook gedaan. Het is belangrijk dat we daarmee verder gaan. We moeten met z’n allen realiseren dat alle sectoren moeten inleveren. Dus ja, krimp van de veestapel is onvermijdelijk, maar we zullen ook de natuur moeten versterken en uitbreiden. De oplossing gaat eigenlijk drie richtingen op: we moeten boeren helpen stoppen, boeren die blijven moeten we zekerheid op de lange termijn geven en inzetten op vergoedingen voor landschapsbeheer.”

Ik ben voor bijvoorbeeld meer akkerranden, daar moet een boer ook voor betaald krijgen

Zekerheid op de lange termijn, hoe ziet dat er uit?

“Duidelijke afspraken, voor langer dan de regeerperiode van vier jaar. Boeren hebben het al langer over de steeds veranderende regelgeving, dat ze niet weten wat er over een paar jaar van hen verwacht wordt. Dus moeten we aan de slag met een landbouwakkoord en daar afspraken over maken. Dat is niet makkelijk in een democratie als de onze, met elke vier jaar een nieuwe coalitie van partijen die zo hun eigen plannen hebben, maar een kabinet kan ook gaan voor langdurige afspraken. ”

En die vergoedingen voor landschapsbeheer, wie moet dat betalen?

“Vaak hoor je dat de landbouw verborgen maatschappelijke kosten heeft, maar er zijn ook maatschappelijke baten. Boeren zorgen voor het landschap. Ik ben voor bijvoorbeeld meer akkerranden, daar moet een boer ook voor betaald krijgen. Dat kan bijvoorbeeld via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, maar dat is nog even afwachten op de precieze plannen in Europa. We kunnen ook zelf daar de algemene middelen voor inzetten. De zogenaamde groene en blauwe diensten van boeren, mogen best door de belastingbetaler vergoed worden met subsidies.”

Supermarkten stunten veel met vlees, melk en brood. Dat hoort niet

In veel debatten zo vlak voor de verkiezingen, wordt ook gesproken over een vleestaks, hoe staat SP daarin?

“Daar zijn we in principe op tegen. Maar we zijn wel voor het goedkoper maken van groenten en fruit, net als vele anderen overigens. De tuinbouw en akkerbouw doen het goed in Nederland, die mogen best gestimuleerd worden. We zijn wel voorstander van een verbod op verkoop onder de kostprijs, supermarkten stunten veel met vlees, melk en brood. Dat hoort niet. Iedereen in de voedselketen verdient aan die handel, behalve de boer. Dat moet niet kunnen. Voedsel is sowieso relatief goedkoop in Nederland.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin