Doorgaan naar artikel

Geld voor digitale gezondheidsbewaking rund

Foto: ANP

Foto: ANP

Het Duitse landbouwministerie in Berlijn stelt € 2,2 miljoen beschikbaar voor een experiment dat moet leiden tot een effectieve en alomvattende digitale bewaking van de gezondheid van rundvee.

‘CattleHub’ heet het project dat met behulp van sensoren en trackingsystemen vitale gezondheidsdata optekent, zoals het bewegingspatroon, de ademfrequentie en de herkauwactiviteit. Tevens wordt gezocht naar doelmatige energiebevoorrading voor het systeem en toesnijding van de data-analyse op de behoefte van de individuele veehouder. Bij dat alles krijgt met name ook de bedienbaarheid de nodige aandacht.

Bevorderen digitalisering

Volgens bewindsvrouw Julia Klöckner is de steun aan het project een schakel in het beleid om de digitalisering van de landbouw in zijn geheel te bevorderen. Doel is om afgezien van verhoging van het dierenwelzijnsniveau, het beroep van agrariër attractiever en toekomstgericht te maken. Ook het waarborgen van het inkomen van de boeren is daarbij een onderdeel, aldus Klöckner.

Het project wordt opgepakt door diverse universitaire instellingen onder de leiding van de universiteit van Bonn. De beoogde looptijd van het project is drie jaar.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin