Skip to content

Gezond (groente)beleid nodig

We worstelen met de vraag hoe we ons eetpatroon kunnen veranderen om langer en gezonder te kunnen leven. Elk land doet dat op eigen wijze.

Column
Food
Verschillende landen hebben verschillende maatregelen om een gezonder eetpatroon te stimuleren. - Foto: Canva/CreativeNature_nl premium

Verschillende landen hebben verschillende maatregelen om een gezonder eetpatroon te stimuleren. - Foto: Canva/CreativeNature_nl

Het feit dat het deze regering maar niet lukt om de btw op groente en fruit af te schaffen was eind maart in het nieuws. Een maatregel die blijkbaar erg ingewikkeld is.

Niet alleen om te bepalen wat nu precies groente en fruit is, maar ook de angst dat onze Belastingdienst dit niet voor elkaar krijgt. En het lijkt zo eenvoudig. Het afschaffen zal de prijs van groente en fruit verlagen. En dus zullen groente en fruit toegankelijker worden.

België verbiedt 1+1 gratis

In de westerse wereld worstelen we met de vraag hoe we ons eetpatroon kunnen veranderen om langer, gezonder en vitaler te kunnen leven. Elk land doet dat op eigen wijze. Waar we in Nederland proberen door belastingverlaging groente en fruit goedkoper te maken, is juist onlangs bij onze zuiderburen een wetsvoorstel ingediend om een verbod in te stellen op 1-plus-1-gratis-aanbiedingen op verse voeding.

Uiteindelijk gaan deze prijspromoties ten koste van de landbouwers en de kleine ondernemers

De gedachte achter dit Belgische wetsvoorstel is dat buitensporige prijspromoties voor verse voeding op termijn ten nadele van de consument is. Want uiteindelijk gaan deze prijspromoties ten koste van de landbouwers en de kleine ondernemers. De indieners van dit wetsvoorstel zijn bang dat het aanbod aan verse voeding, met name in het stedelijk gebied, bij het sluiten van kleine ondernemers juist minder wordt. Met als schrikbeeld wellicht de zogenaamde ‘food deserts’ uit de Verenigde Staten (gebieden waar de bevolking geen toegang heeft tot vers en gezond voedsel omdat er geen supermarkten zijn, red.).

Terwijl in Vlaanderen gemiddeld 14,5% van het inkomen besteed wordt aan voeding en in Nederland 8%, kiest men niet voor een lagere prijs, maar voor de beschikbaarheid om de consumptie te stimuleren.

Verschillende maatregelen voor gezonder eetpatroon

Zo zie je maar weer, verschillende landen, verschillende maatregelen om ons eetpatroon gezonder te krijgen. Er is geen ‘silver bullet’ helaas. Dus mocht het lukken met de btw, blijf ook investeren in onderzoek waarom we te weinig groente eten, blijf investeren in het verstrekken van gratis schoolmaaltijden, ontwikkel gerichte marketing om groenten ‘top of mind’ te maken, belast ongezonde producten zwaarder, denk na over het vestigingsbeleid voor horeca en ga zo maar verder.

Kortom, we hebben behoefte aan een stevig beleid, gebaseerd op visie en inhoud. Zodat we van dat beleid nog jarenlang de vruchten kunnen plukken!

Snel delen

Afbeelding
Ad Nagelkerke

managing partner bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin