Doorgaan naar artikel

Gezonder en duurzamer eten kan voor hetzelfde geld

Gezonder en duurzamer eten kan voor hetzelfde geld. Dat concludeert onderzoeker Reina Vellinga.

Gezonder en duurzamer eten kan voor dezelfde prijs

Volgens Reina Vellinga eten we met kleine aanpassingen zoals wat meer plantaardig en wat minder zuivel en rood vlees en al veel gezonder en duurzamer. - Foto: Canva/pajarosvolandophotos

Gezonder en duurzamer eten kan voor hetzelfde geld. RIVM-onderzoeker Reina Vellinga concludeert dat in haar proefschrift en promoveert op dit onderzoek aan Wageningen University & Research.

Volgens Vellinga zijn de kosten van een klimaatvriendelijker en gezonder voedingspatroon vergelijkbaar met die van het huidige voedingspatroon. Dit geldt voor alle sociaaleconomische groepen in Nederland. “Al bij kleine aanpassingen eten we veel gezonder, en met minder impact op het milieu.” Wat meer plantaardig voedsel en wat minder zuivel, rood vlees en bewerkt vlees is al een effectieve aanpassing. Daarmee zou de uitstoot van broeikasgassen 19 tot 24% lager uitvallen dan bij het huidige dieet.

Passend overheidsbeleid

Hoewel consumenten zelf betere keuzes kunnen maken, is ondersteunend overheidsbeleid wel noodzakelijk. Volgens Vellinga heeft de consument te maken met onder andere een ongezond en niet-duurzaam aanbod in de supermarkt. Daarbij noemt zij een combinatie van aanpassingen. Uit eerder RIVM-onderzoek bleek dat prijsaanpassingen, zoals een hogere belasting op vlees, in combinatie met informatie over de milieuschade de vleesverkoop reduceert met 36%. Vervolgens kan informatie op de verpakking zoals de Nutri-Score helpen met betere keuzes maken, gecombineerd met een update van de nationale voedingsrichtlijnen.

Naast de overheid kunnen ook producenten de samenstelling van producten verbeteren. De overheid kan volgens Vellinga de producenten verplichten om voedingsmiddelen gezonder of duurzamer te maken.

Lees meer over gezondheid en duurzaamheid in de eiwittransitie

Milieubelasting (on)bewerkt voedsel

Vellinga publiceerde eerder onderzoek over het effect van sterk bewerkt voedsel op gezondheid en milieu. Een frappant resultaat uit dat onderzoek is dat sterk bewerkt voedsel minder goed is voor de gezondheid, maar minder slecht voor het milieu dan onbewerkt voedsel. Als consumenten sterk bewerkt voedsel zouden vervangen door onbewerkt voedsel zou de milieubelasting toenemen. Voor een lagere milieubelasting moeten mensen in het algemeen minder eten dan dat ze nu doen, bewerkt of onbewerkt.

Lees ook: Onderzoek: halfvolle melk is duurzamere keuze dan plantaardige drank

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin