Doorgaan naar artikel

Gezondheidskosten lopen op tot € 7 per kilo vlees

Overmatige vleesconsumptie leidt in Nederland tot extra zorgkosten van ongeveer € 1,1 miljard.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Gezondheidszorgkosten vleesconsumptie premium

Ziekten die gerelateerd zijn aan vleesconsumptie zijn hart- en vaatziekten, beroertes, darm- en borstkanker en diabetes type 2. Foto: Canva

Overmatige vleesconsumptie leidt in Nederland tot extra zorgkosten van ongeveer € 650 miljoen.

Omgerekend naar de kilo’s geconsumeerd vlees bedragen de kosten € 7,50 voor rood vlees en rond de € 4,30 voor bewerkt vlees. Dat blijkt uit een onderzoek naar de gezondheidskosten van vleesconsumptie in Nederland. Als ook de milieukosten in de vleesprijzen verdisconteerd worden, komt de prijs per kilo op € 13,20 voor rundvlees, € 10 voor bewerkt vlees, € 8,80 voor varkensvlees en € 2 per kilo kip.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Universiteit en Researchcentrum in opdracht van de Tapp-coalitie (voor een eerlijke beprijzing van dierlijk eiwit) en de Vegetariërsbond.

Kosten gezondheidszorg verwerken in vleesprijs

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 8.000 doden te relateren aan de consumptie van bewerkt en rood vlees. De gezondheidszorgkosten daarvan bedragen ongeveer € 1,8 miljard per jaar. Ziekten die gerelateerd zijn aan vleesconsumptie zijn hart- en vaatziekten, beroertes, darm- en borstkanker en diabetes type 2.

De vleesconsumptie zou drastisch kunnen worden verminderd door de kosten van gezondheidszorg te verwerken in de vleesprijs. Met een heffing van 115% op bewerkt vlees en van 27% op rood vlees zou de vleesconsumptie met ongeveer een kwart tot een derde afnemen.

Vleesconsumptie: ruim 38 kilo per persoon per jaar

De cijfers over vleesconsumptie in Nederland laten zien dat de vleesconsumptie in Nederland jaarlijks ruim 38 kilo per persoon bedraagt. Volgens de Schijf van Vijf moet de vleesconsumptie beperkt blijven tot maximaal 26 kilo per persoon per jaar, andere wetenschappelijke studies komen op lagere maximale hoeveelheden vlees (16 kilo maximaal per jaar).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft al eerder in rapporten aangegeven dat een sterke groei in zorgkosten te verwachten is door ziekten, die mede veroorzaakt worden door consumptie van te veel vlees. De zorgkosten door overmatige vleesconsumptie zijn hoger dan de zorguitgaven voor de gevolgen van alcoholconsumptie.

Volgens onderzoek van Ipsos is een kleine meerderheid van de Nederlanders (57%) voor de invoering van een verhoging van de vleesprijs, mits boeren daarvan profiteren. Tegelijk zou gezonde voeding juist goedkoper moeten worden.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin