Skip to content

Goede vooruitzichten voor verkoopprijs suiker in EU

Verwerken van bietenpulp in een suikerfabriek. - Foto: ANP

Verwerken van bietenpulp in een suikerfabriek. - Foto: ANP

De verkoopprijs van suiker in de EU bleef tot en met november 2020 vrij stabiel. Voor de laatste twee maanden is een stijging te verwachten.

Als je de werkelijke verkoopprijs van suiker in de EU (groene lijn in de grafiek hieronder) afzet tegen de noteringen op de termijnmarkt in Londen (blauwe lijn), dan vallen twee zaken op. Het uitbreken van de coronacrisis had grote impact op het vertrouwen van speculanten in de suikermarkt.

Daarnaast is te verwachten dat de suikerproducenten de bietsuiker de laatste maanden voor hogere prijzen hebben kunnen verkopen. Hetgeen goed nieuws is voor de akkerbouwers in de EU omdat veel suikerproducenten hun bietenprijs koppelen aan de prijs waarvoor ze de suiker hebben verkocht.

Verkoopprijs suiker weinig beïnvloed door corona

De Europese Commissie publiceert iedere maand de gemiddelde verkoopprijs van suiker. De laatste dateert van november 2020. De prijs wordt twee maanden later gepubliceerd. Wat opvalt is dat de verkoopprijs in de EU weinig werd beïnvloed door de coronacrisis. Dat komt omdat veel suikerproducenten de eerste maanden van de bietencampagne al heel veel suiker verkopen die pas maanden later wordt geleverd. Veel suiker is dus in de laatste maanden van 2019 al verkocht. De toen afgesproken verkoopprijzen worden in de maand van levering gerapporteerd aan de Commissie.

Termijnmarkt London

Hoe anders is het op de termijnmarkt in Londen. Tot en met februari dachten speculanten dat suiker duurder zou worden, want de productie viel wereldwijd tegen terwijl het verbruik bleef stijgen. Maar toen in maart de coronacrisis overwaaide van China naar de westerse landen, verdween het vertrouwen van de speculanten. Met als gevolg dat de gemiddelde slotnotering van het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Londen daalde van gemiddeld $ 418 in februari naar $ 332 in april. Daarna zwakte de coronacrisis wat af en groeide het vertrouwen onder speculanten. Daardoor werd in Londen steeds meer voor de suiker betaald. Ondanks de tweede en soms zelfs derde lockdown in veel landen bleven de speculanten geloven dat suiker duur blijft. Met als gevolg dat in januari 2021 tot en met 26 januari gemiddeld $ 446 is betaald voor het eerstaflopende suikercontract. Dat is 15% meer dan in januari 2020.

Dat versterkt de verwachting dat de suiker op de fysieke markt in december en januari ook duurder is verkocht dan in de maanden daarvoor. Die relatie is beslist niet één op één, maar trendmatig volgen de fysieke markt en de termijnmarkt elkaar. Daarnaast lag de verkoopprijs van suiker in oktober 2020 € 49 hoger dan die van oktober een jaar eerder. In november 2020 is de suiker € 45 per ton duurder verkocht dan in november 2019.

Goed nieuws voor Europese bietentelers

Dat is eindelijk eens goed nieuws voor de Europese bietentelers die de laatste jaren al heel wat voor de kiezen hebben gekregen. Naast erg lage bietenprijzen hadden ze in 2018, 2019 en 2020 veel last van een lagere productie door droogte en vergelingsziekte. Meestal gaat een lagere productie in de landbouw gepaard met hogere prijzen. Dat gold niet voor de bieten. Een combinatie van een kleine productie en lage prijzen komt dubbel zo hard aan.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin