Skip to content

Groei in omzet van biologische speciaalzaken

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Bionext op de Biobeurs in Zwolle afgelopen januari. Foto: ANP

Bionext op de Biobeurs in Zwolle afgelopen januari. Foto: ANP

De omzet van biologische speciaalzaken is in 2019 voor het eerst in vijf jaar weer gestegen. De omzet steeg met 1,8%.

Er was vooral een groei in verse producten, zoals brood (+10,9%) en zuivel/kaas (+3,6%). Dat meldt ketenorganisatie voor de biologische landbouw Bionext. De nieuwe cijfers over de omzet in speciaalzaken staan in het Bionext trendrapport dat volgende week verschijnt. De omzet groeide naar € 327,4 miljoen. In 2017 daalde de omzet met ruim 3%. In 2018 was de daling 1%.

Daling van aantal biologische speciaalzaken

Volgens de organisatie komt de omzetgroei in 2019 door de toenemende vraag van consumenten en het beperktere biologische aanbod in supermarkten. Tussen 2015 en 2018 nam de omzet af van € 340 miljoen tot € 321,6 miljoen. Een oorzaak hiervan is de daling van het aantal biologische speciaalzaken. Er zijn momenteel 315 biologische speciaalzaken. Bijna een derde van deze winkels valt onder een grotere formule. Kleinere winkels sloten hun deuren wegens de leeftijd van ondernemers. Ook was er stevige concurrentie vanuit supermarkten.

Concurrentiedruk

Bionext noemde in het trendrapport van 2018 als belangrijkste reden de concurrentiedruk met prijsverlagingen als gevolg. De druk in het retailkanaal leidde onder andere tot diverse overnames in de afgelopen jaren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin